Wpis z mikrobloga

Mirkii, mam zapewne głupie pytanie, ale w #ue4 jestem jeszcze zielony. Zrobiłem na podstawie tutoriala planetę z oświetleniem takim jak widać poniżej i niby wszystko fajnie wygląda, ale nie pomyślałem, że na moje potrzeby to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo rotacja obiektu nie zmienia kierunku padania światła i nie wiem co z tym fantem zrobić. Planeta porusza się po orbicie kołowej jako mesh przyczepiony do obracającego się aktora, a żeby teraz zmieniać kierunek padania światła muszę modyfikować wartości czerwieni i zieleni. Da się to jakoś rozwiązać bez całkowitego przebudowania (bo z ostatecznego wyglądu planety z tym rozwiązaniem jestem bardzo zadowolony)?

#unrealengine
HpALc_9000 - Mirkii, mam zapewne głupie pytanie, ale w #ue4 jestem jeszcze zielony. Z...

źródło: comment_XsSbpl16guEhIKYPXZMOUcEZj6tpETI5.jpg

Pobierz
  • 4
@HpALc_9000: Dziwne, że nikt nie odpowiedział.
To co zrobiłeś to jest zwykły shading, podajesz kierunek padania światła i robisz dot product z normalną pixela, sprawdź na czym polega dot product. Rozwiązaniem jest zastąpienie tego kierunku 0,1,0, znormalizowanym kierunkiem (PozycjaSłońca-PozycjaPlanety)