Wpis z mikrobloga

No dobra, w końcu to jakoś wygląda (z tym, że nie jest dobrze). Krótko po założeniu akwarium miałam plagę ślimaków z winy braku kwarantanny dla roślin (teraz już prawie jest ustabilizowana). Wczoraj włożyłam gałąź, zmieniłam pozycję kokosa i kamieni i poprzesadzałam rośliny. Lewa strona została tylko taka jak wcześniej (chętnie przyjmę propozycje do tego co tam jeszcze posadzić). Póki co siedzi tam kryptokryna (nie ruszę jej nigdzie) i głównie jakieś dobitki łodygowych typu moczarka, także to jest akurat część zbiornika, która służy dobijaniu ( ͡ ͜ʖ ͡). Nie zmieniam tam zbytnio za wiele rzeczy, bo to ulubione miejsce strachliwych kirysów.
Za gałęzią jest kokos, w pewnym momencie myślałam żeby go wyciągnąć, ale po wczorajszym przeniesieniu widzę, że neony tam się chowają. Dalej rośliny, rośliny, rośliny i grotka z kamieni. Te co leżą luźno też prawdopodobnie pójdą na grotkę, ale póki co jestem podporządkowana gałęzi.
Obsada:
20 x neon inessa.
5 x kirys panda (w planach podniesienie do 8, ale obserwuję, że kilka zginęło bezpowrotnie, a tylko jednego martwego znalazłam).
W planach: Pielęgnice Reitziga 1+2. Jednak to dopiero gdy ogarnę rośliny do tego stopnia, że góra będzie zacieniona, a dół pokryty na tyle, że swobodnie będą mogły znaleźć swój teren w zgodzie z kirysami (neony trzymają się środka i góry).
- a, no i muszla po ampularii. Nie mam serca wyrzucić. :(

Jeśli chodzi o plany roślinne:
- wierzba mandżurska.
- na gałąź i wierzbę prawdopodobnie mikrozorium i/lub anubias nana i/lub mchy.
- anubias przydałby mi się też w okolice sprzętu i na gęsto w skrajnie prawy róg.
- wąkrota i moczarka w tamtym miejscu w którym jest (trochę jest też w okolicach kryptokryny) i chętnie bym je dociągnęła gdzieś do połowy akwarium, a że rosną bardzo dobrze na torfie, to obstawiam, że to będzie większość.
- kryptokryny na lewo i za kokos. Tylko tutaj myślę nad gęstymi jak Wendta albo Willisa.

#akwarystyka #akwarium #pokazakwarium
Pobierz Twinkle - No dobra, w końcu to jakoś wygląda (z tym, że nie jest dobrze). Krótko po z...
źródło: comment_RvuBACvHY4ZflCKXy10GLt70Xrhi98oo.jpg
  • 6