Wpis z mikrobloga

Prezydent Andrzej Duda: Frak (White Tie, http://www.blacktieguide.com/White_Tie/White_Tie_Intro.htm), najbardziej formalny ubiór męski, spotkamy go tylko podczas najbardziej podniosłych wydarzeń, zawsze tylko wieczorem. 1. Dobrze dopasowana szerokość barków, 2. Bardzo dobra długość "ogona", klasycznie do zgięcia w kolanie, 3. Idealna długość spodni, 4. Bardzo dobre spasowanie długości rękawów koszuli i marynarki, 5. Dobra długość przodu kamizelki, 5. Kołnierzyk koszuli wydaje się minimalnie za duży, 6. Co do butów to nie mam 100% pewności czy są to lakierki, a takie muszą być (ze zdjęć wydaje się, że to derby wypolerowane na wysoki połysk), 6. Szkoda, że mucha jest gotowa, a nie wiązana, to ewidentne niedopatrzenie przy tak eleganckim stroju, 7. Mankiety w koszuli nie są poprawne, frakowe mankiety są pojedynczymi na spinki, na zdjęciach Pan Prezydent ma klasyczne mankiety na spinki (francuskie), 8. Na zdjęciach nie widać czy spodnie mają podwójny lampas, zakładam, że jednak tak. #modameska #ocenwygladpolityka
garniturowiec - Prezydent Andrzej Duda: Frak (White Tie, http://www.blacktieguide.com...

źródło: comment_YlY4ZugW8EHjEh0VpUhwFQz1fz19zEt7.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
@garniturowiec: @ReaSSe Moim zdaniem zdecydowanie za długa jest ta kamizelka i nie wygląda to najlepiej. Gdyby mniej wystawała, a najlepiej w ogóle byłoby korzystniej. Szczerze mówiąc praktycznie zawsze spotykałem się ze stwierdzeniami że kamizelka nie powinna wystawać (co wymaga wysokiego stanu spodni). Na zdjęciach wydaje mi się też że ma czarne derby.
  • Odpowiedz
@ReaSSe: zgadza się, chociaż zdania są podzielowe. Tutaj ciekawa opinia:) "Therefore it is critical that the full-dress waistcoat be either altered or custom-tailored to suit your actual tailcoat; it must be long enough to cover the trouser waistband yet not so long as to extend below the coat fronts". W tym wypadku należy zauważyć, że kamizelka zakrywa pasek tak jak być powinno, zwłaszcza, że pasek ma zapięcie tunelowe i nie
  • Odpowiedz
@Hal-9000: Wierz mi, że to ile to kosztowało to kropla w morzu. Serio. No i nie ukrywajmy - kto jak kto, ale prezydent nie może chodzić ubrany jak dziad i tak samo nie może jeździć byle czym.
  • Odpowiedz
@garniturowiec: powiedz lepiej ile mnie, podatnika to wszystko łącznie z kiecką kosztowało

@Hal-9000: kekłem. Bolszewicka mentalność. Zlikwidujmy w cholere urząd prezydenta. Po cholere nam wizyty dyplomatyczne. Wszak możemy być koreą północną. Oh wait...
  • Odpowiedz
@Hal-9000: Super argument. Też jestem za racjonalnym wydawaniem publicznych pieniędzy, no ale bez przesady. Trzeba zachować zdrowy rozsądek. Czy wg Ciebie prezydent w takim razie ma chodzić przez 5 lat w tym samym garniturze? Sprawuje urząd, jest w pracy 24h/dobę, więc tak jak urzędnik ma prawo do służbowego komputera, on ma prawo do służbowego stroju, bo to jest jego narzędzie pracy.
  • Odpowiedz
@lukmarr: OK wiem, że marudzę. Tylko już trochę chodzę po tym świecie i mnie wkurza, że wybraliśmy takie miernoty. Teraz oni się przebierają, wchodzą w role do których nie pasują - zbyt mały dorobek,doświadczenie, zaplecze polityczne, zasługi. Potem wychodzą przed kamery i mówią, że się czują jak premier Europy. Ja też parę razy leciałem samolotem ale aż tak mi z tego powodu nie odbiło. OK kończę bo tu OPowi wątek
  • Odpowiedz