Okres ochronny: od 1 stycznia do 30 kwietnia Wymiar ochronny: 40 cm Limit dobowy: 2 szt. łącznie wym. gatunków: troć jeziorowa, troć wędrowna, łosoś, sandacz, szczupak, sieja, boleń
Opis: Długie, wyciągnięte, bocznie nieco spłaszczone ciało. Głowa spiczasta, oczy małe. Szeroki, końcowo położony otwór gębowy. Nieco wysunięta szczęka dolna ma na końcu garbikowate zgrubienie, chowające się we wgłębieniu szczęki górnej. Łuski małe, 64-76 wzdłuż linii bocznej. W płetwie grzbietowej 10-11 promieni, w odbytowej 15-18. Krawędź płetwy odbytowej sierpowato wcięta. Zęby gardłowe dwurzędowe. Ubarwienie grzbietu oliwkowozielone z niebieskawym połyskiem. Boki jaśniejsze, żółto lśniące. Strona brzuszna srebrzyście biała. Płetwy piersiowe, brzuszne oraz odbytowa są czerwonawe. Długość 50-75 cm, maksymalnie 120 cm (ciężar do 12 kg).
Tryb życia: Młode ryby żyją w małych stadkach, w pobliżu brzegów. Rosnąc stają się coraz bardziej samotnikami, trzymającymi się nurtu rzeki.
Odżywianie: W okresie młodzieńczym - wrotki, skorupiaki, i larwy owadów. Po osiągnięciu długości około 9 cm zaczyna odżywiać się rybami. Są to prawie przede wszystkim ukleje a także płocie oraz okonie, karasie i cierniki. W wieku starszym może atakować żaby, ptaki wodne i małe ssaki (gryzonie). Jedyny typowo drapieżny przedstawiciel rodziny karpiowatych. Często jego polowanie daje się zaobserwować na nizinnych rzekach w postaci mocnych, widowiskowych uderzeń ogona o powierzchnię wody.
Rozmnażanie: Dojrzewa płciowo w czwartym roku życia, przy długości około 30 cm. Tarło odbywa się od marca do maja w temperaturze od 5 do 14 °C. U samców występuje wysypka tarłowa na wieczkach skrzelowych i płetwach piersiowych. Ikra składana jest zazwyczaj na kamieniach, rzadziej na roślinach wodnych lub zatopionych korzeniach. Inkubacja trwa około 14 dni. Narybek po wykluciu ma około 7 mm długości. Napełnienie pęcherza pławnego następuje po tygodniu, pełne ułuszczenie przy długości 3 cm. W wieku 6 lat ma około 43 cm. Żyje zazwyczaj około 12 lat. Czasem krzyżuje się z jaziem.
Metody połowu: Mięso nie posiada większych walorów smakowych. Dość popularny wśród wędkarzy(lecz ciężki do złowienia), łowiony głównie na spinning lub trolling rzadziej na żywą lub martwą rybę.
@predator82: zjedzony w ostatnią nd. Pomimo bardzo negatywnych opinii na różnych forach dot. smaku mięsa-dzwonki wymoczone w mleku,obsypane przyprawami ,mąką i uśmażony na maśle+olej. Smak ciekawy, niepodobny do innych ryb. Z chęcią raz jeszcze ją spróbujemy:) 64cm;)
Dziś na tapetę weźmiemy kolejną rybkę! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Boleń (Aspius aspius)
Okres ochronny: od 1 stycznia do 30 kwietnia
Wymiar ochronny: 40 cm
Limit dobowy: 2 szt. łącznie wym. gatunków: troć jeziorowa, troć wędrowna, łosoś, sandacz, szczupak, sieja, boleń
Opis:
Długie, wyciągnięte, bocznie nieco spłaszczone ciało. Głowa spiczasta, oczy małe. Szeroki, końcowo położony otwór gębowy. Nieco wysunięta szczęka dolna ma na końcu garbikowate zgrubienie, chowające się we wgłębieniu szczęki górnej. Łuski małe, 64-76 wzdłuż linii bocznej. W płetwie grzbietowej 10-11 promieni, w odbytowej 15-18. Krawędź płetwy odbytowej sierpowato wcięta. Zęby gardłowe dwurzędowe. Ubarwienie grzbietu oliwkowozielone z niebieskawym połyskiem. Boki jaśniejsze, żółto lśniące. Strona brzuszna srebrzyście biała. Płetwy piersiowe, brzuszne oraz odbytowa są czerwonawe. Długość 50-75 cm, maksymalnie 120 cm (ciężar do 12 kg).
Tryb życia:
Młode ryby żyją w małych stadkach, w pobliżu brzegów. Rosnąc stają się coraz bardziej samotnikami, trzymającymi się nurtu rzeki.
Odżywianie:
W okresie młodzieńczym - wrotki, skorupiaki, i larwy owadów. Po osiągnięciu długości około 9 cm zaczyna odżywiać się rybami. Są to prawie przede wszystkim ukleje a także płocie oraz okonie, karasie i cierniki. W wieku starszym może atakować żaby, ptaki wodne i małe ssaki (gryzonie). Jedyny typowo drapieżny przedstawiciel rodziny karpiowatych. Często jego polowanie daje się zaobserwować na nizinnych rzekach w postaci mocnych, widowiskowych uderzeń ogona o powierzchnię wody.
Rozmnażanie:
Dojrzewa płciowo w czwartym roku życia, przy długości około 30 cm. Tarło odbywa się od marca do maja w temperaturze od 5 do 14 °C. U samców występuje wysypka tarłowa na wieczkach skrzelowych i płetwach piersiowych. Ikra składana jest zazwyczaj na kamieniach, rzadziej na roślinach wodnych lub zatopionych korzeniach. Inkubacja trwa około 14 dni. Narybek po wykluciu ma około 7 mm długości. Napełnienie pęcherza pławnego następuje po tygodniu, pełne ułuszczenie przy długości 3 cm. W wieku 6 lat ma około 43 cm. Żyje zazwyczaj około 12 lat. Czasem krzyżuje się z jaziem.
Metody połowu:
Mięso nie posiada większych walorów smakowych. Dość popularny wśród wędkarzy(lecz ciężki do złowienia), łowiony głównie na spinning lub trolling rzadziej na żywą lub martwą rybę.
Rekord Polski wagowy: 8,43 kg i 90 cm (2013)
PS. w pierwszym komentarzu zdjęcie ryby
#wedkarstwo #ryby #fanatycywedkarstwa
Komentarz usunięty przez autora