Wpis z mikrobloga

@rss: prawdziwy ketchup to taki, na którego zrobienie 100g zużyto przynajmniej 150g pomidorów, trochę przypraw i luks ... polecam Dworski a najlepiej i zdrowiej jest samemu sobie zrobić sos pomidorowy w domu :)
@psi-nos: w tortexie masz przede wszystkim koncentrat (w stężeniu ok. 20-30%) a reszta to woda i masa chemii, leje się jak woda z kranu, przez to jest dwa razy tańszy od ketchupów na bazie pomidorów
@psi-nos: Można je po prostu przetrzeć :) a nie koncentrować, pasteryzować, itp. Co innego jak robisz ketchup bezpośrednio z pomidorów a co innego jak Ci na produkcje przyjeżdża gotowy koncentrat z pomidorów z #!$%@? wie czego :) rozumiem, że nie widzisz różnicy między przetartymi pomidorami czyli tzw. przecierem a koncetratem?
@greg_1986: widzę różnice, a wiesz dlaczego w ketchupach jest ponad 100g pomidorów na 100g produktu? Bo są one skoncentrowane. Ketchupu nie zrobisz z przecieru, chyba że go skoncentrujesz.
to po prostu zwykły proces, przetarte pomidory podgotowane tracą część wody, uwydatnia się bardziej pomidorowy smak więc się koncentrują i z tego robisz ketchup, tam na składzie nie masz wody, chodzi o to, że robisz coś z przetartych pomidorów a nie bezpośrednio z kupnego koncentratu, którego jest te 30 % a reszta to woda i chemia, skoro ja potem dodawać to po co koncentrować pomidory? chyba żeby tylko dłużej wytrzymały na sklepowej