Aktywne Wpisy

faen0 +10
Cześć Mirki i Mirabelki,
Krótka piłka. Miałem z moją dziewczyną ciągłe zgrzyty o to, kto płaci za zakupy i rachunki. Oboje pracujemy, ale zarabiam trochę więcej, więc zwykły podział 50/50 był po prostu niesprawiedliwy. Próbowaliśmy to liczyć w Excelu, ale wklepywanie tego co miesiąc zaczynało mnie wkurzać.
Więc po godzinach, zamiast grać w gierki, wystrugałem dla nas prostą apkę.
Działa
Krótka piłka. Miałem z moją dziewczyną ciągłe zgrzyty o to, kto płaci za zakupy i rachunki. Oboje pracujemy, ale zarabiam trochę więcej, więc zwykły podział 50/50 był po prostu niesprawiedliwy. Próbowaliśmy to liczyć w Excelu, ale wklepywanie tego co miesiąc zaczynało mnie wkurzać.
Więc po godzinach, zamiast grać w gierki, wystrugałem dla nas prostą apkę.
Działa
źródło: dashboard
PobierzPodesłać komuś ostatnią stronę? Uważam że w tym roku dosyć trudne dali tematy na rozprawkę, ale jakbym miał pisać to bym wybrał drugi temat.
#matura #matura2026
#matura #matura2026
źródło: 1000008522
Pobierz

https://pl.wikipedia.org/wiki/Architektura_harwardzka
Na początku programista wypełnia pamięć odpowiednimi liczbami (niektóre to dane, inne
@ntskj: Przeklikałam trochę po Wiki ale dalej mi to niewiele wyjaśnia. Rozumiem, że w tej chwili programy pisane są za pomocą kompilatorów, ale skoro one kompilują do pierwotnej postaci, to skąd komputer rozumie tą pierwotną postać? Jak przeniesiono metodę z dziurkowanych płytek na całkowitą tekstową abstrakcję?
1f 2a 0b 75 10
jest coś w
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_rozkaz%C3%B3w_procesora
Jeśli Cię to interesuje, to polecam elektronikę cyfrową, to jest wbrew pozorom bardzo proste, dużo prostsze, niż normalna elektronika analogowa, bo masz klocki lego i nie trzeba się przejmować napięciami i natężeniami itd - tylko układasz klocki. W kilka
To teraz pomyśl że taki bardzo prosty procesor ma tych bramek kilka i kilka zakodowanych instrukcji (czyli jak wykorzystywać bramki).
Teraz procesor wykonuje program. W programie ma napisane z numer instrukcji z której ma skorzystać, następnie ewentualnie adres danych z pamięci, które ma wziąć do wykonania instrukcji. I tak linijka po linijce.
Oczywiście to jest bardzo uproszczone.
ALU te potrafi wykonywać operacje: add, not, or, and.
B0,B1,A0,A1 to dane programu
F0,F1 to instrukcja
źródło: comment_aCX3fHIaWuBv5ODupjkIlQ3UtiQYm91p.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Więc w takiej architekturze von Neumanna trzymamy to wszystko razem: w przeglądarce raczej niedaleko od miejsca w którym jest zapisany sposób postępowania po kliknięciu w link są wszystkie avatary i zdjęcia z
Uwaga poniżej stosuję łopatologię:
Na najniższym poziomie procesor składa się z bramek logicznych. Możesz to sobie wyobrazić koncepcyjnie jako zębatki / albo przekładnie, które w zależności od ustawienia wykonują dane zadanie. Na przykład bramka "or" na wyjściu produkuje prąd "1", jeśli na którymś jej wejściu też jest prąd "1", bramka "and" na wyjściu będzie miała "1", jeśli wszystkie jej wejścia mają "1".
I tak korzystając z
I generalnie dziękuję wszystkim za pomoc :)