Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuję waszej rady i pomocy: robię taką instalację na Noc Muzeów i w założeniu jeden z jej elementów jest taki, że odbiorca klika klawisze klawiatury i z głośników lecą dźwięki-takie mocno basowe dropy(głośnik ma wprawiać w drgania folię rozciągniętą nad nim). Mam dostęp do jakiejś klawiatury midi z 25 klawiszami- i teraz szukam programu, który pozwolomi mi (zielonemu w temacie) najłatwiej uzyskać pożądany efekt. Pomożecie, podpowiecie?
#pytanie #pomocy #produkcjamuzyki #tworzeniemuzyki #midi #nocmuzeow
(mam nadzieje, że nie nadużyłem któregoś z tagów)
  • 16
@mrlegionista: Rozumiem, że sprzęt jak i materiał źródłowy masz i potrzebujesz tylko czegoś co pozwoli to wszystko połączyć i uruchomić? Powinien się sprawdzić dowolny DAW z załączonym samplerem, wystarczy skonfigurować klawiaturę MIDI, włożyć na jakąś ścieżkę sampler z załadowanymi efektami i odpowiednio przypisać każdy sampel do kolejnych klawiszy. Jak konkretnie to już zależy od tego jaki program wybierzesz.
@NeXIcE: @Gummy: jeszcze nie mam dzwięków, ale potencjalnie mogę zdobyć.
tylko się własnie zastanawiałem, czy łatwiej będzie własnie przez załadowanie własnych dźwięków czy są też może jakieś proste programy, będące takimi wirtualne instrumentami, że tylko podłączam i gram jak na bebnach/jak na pianinie/ czy wlasnie na jakims takim mocno basowym czyms?
bo w sumie to jakie to konkretnie będą dzwięki jest sprawą drugoplanową, ważne, żeby było połączenie:
klikasz->[jakiś odgłos]->efekt na
@mrlegionista: Będzie działać. W razie potrzeby wołaj, coś poradzimy. W razie potrzeby pomogę ci to skonfigurować.

W skrócie:
- masz gotowe .wav z poszczególnymi brzmieniami to szukasz "standalone sampler" (w tym przypadku alternatywą może być wyżej wspomniane sforzando)
- nie masz .wav tylko chcesz syntezator to szukasz "standalone synth" jak coś takiego i jak @NeXIcE: napisał, osiągasz dźwięki za pomocą syntezy. Coś takiego jak Supersonico powinien mieć szereg predefiniowanych ustawień
@mrlegionista: To co opisał @NeXIcE jest najlepszym wyjściem raczej. Instalujesz jakiegoś syntha standalone, czyli taki co można w windowsie np. normalnie odpalić jako program, wrzucasz preset z dropem i potem klikasz na podłączonej klawiaturze i tyle. Druga opcja jest trudniejsza bo polega na użyciu sampli. Gotowe dropy w plikach przykładowo mp3 wrzucasz do programu gdzie możesz odtwarzanie pliku przypisać pod konkretny przycisk.
@Gummy: @progresywny: Właśnie Panowie, jest jakaś darmowa wtyczka VSTi (jakaś synteza w tym przypadku) która działałaby sama w sobie jako standalone, bez bawienia się w żadne minihosty i DAW? To pewnie byłoby jeszcze prostsze rozwiązanie, ale jak na złość nie kojarzę w tej chwili nic takiego za free, wiem tylko że parę komercyjnych działa też bez hosta, no ale to dodatkowe $ i problem więc pewnie odpada.
@NeXIcE: Wygląda na to, że taka http://www.vstplanet.com/News/2014/Solcito-Musica-updates-Supersonico-to-v2.4.htm tylko teraz siedzę w pracy i nie mam jak tego odpalić.
Był jeszcze pakiet Idependence free, tylko u nich rejestracja jest cholernie problematyczna. Bodajże jeszcze jakieś sample tank wychodziły w wersji free stand alone. Tyle kojarzę na ten moment. Jeśli potrzebujesz konkretnej to mogę czegoś poszukać, jest ich od cholery, tylko zwykle gdzieś pokitrane po stronach.