Wpis z mikrobloga

5 260 - 1 = 5 259

Tytuł: Futu.re
Autor: Dmitry Glukhovsky
Gatunek: Sci-fi, utopia

O książce słyszałem już wcześniej, ale postanowiłem się nią konkretnie zainteresować kiedy wygrała tytuł książki roku w kategorii Science Fiction na portalu lubimyczytac.pl. Od samego początku wciągnąłem się w historię i z trudem się od niej odrywałem.

Opowiada o świecie, gdzie został wynaleziony lek na starość. Wszyscy są wiecznie młodzi i nieśmiertelni. Powoduje to przeludnienie świata, w którym każdy metr kwadratowy jest na wagę złota i nic nie może się zmarnować. Główny bohater należy do specjalnej formacji zajmującej się nielegalnymi ciążami i urodzinami - nie ma już więcej miejsca na kolejne osoby.

Poza wątkiem głównego bohatera, który w pewnych momentach mnie męczył, to bardzo podobało mi się przedstawienie sytuacji politycznej, ekonomicznej i cała otoczka tego, że ludzie już nie umierają.

Jeśli komuś Futu.re przypadło do gustu, to polecam coś w podobnym zamyśle: "Nieśmiertelność zabije nas wszystkich" Drew Magary

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
źródło: comment_poU4GPcYvRyV1nWgJRQKoN4t1jlvd1x1.jpg
  • 3
@After: przeczytałem własnie z 3 dni temu dla mnie 9/10. Bardzo lubię takie ciężkie klimaty dystopijne . Motyw z Nieśmiertelnymi myślę że częściowo zaczerpnął z opowiadania "Regulator" Paolo Bacigalupi'ego, które serdecznie polecam przeczytać najlepiej odrazu wraz z całym zbiorem "Nakręcana dziewczyna. Pompa numer sześć".