@dzolnij: @hilemz: są jeszcze widełki dynamiczne, które wynoszą 25 pkt. W czasie sesji, jeśli kolejna transakcja ma się odbyć po cenie 25 wyższej lub niższe niż ostatnia transakcja lub kurs odniesienia, notowania są zawieszane i odwiesza je makler nadzorujący. To chyba jednak nie działa w przypadku fixingu. Nie powinno dojść do tej transakcji. Notowania powinny być zawieszone na minute 2 aż rynek się upłynni i wtedy makler puszcza handel. Nie
@dzolnij: @badtek: To niekoniecznie pomyłka. Koniec miesiąca, koniec kwartału i wiele funduszy przebudowuje portfele pod różne indeksy (np MSCI Poland to chyba najbardziej popularny), wskaźniki itp. Nie takie rzeczy widziałem przed 2 lata które przesiedziałem przed Warsetem i UTP ( ͡°͜ʖ͡°). Jestem ekspertem, można zadawać pytania (⌐͡■͜ʖ͡■)
@badtek: Cwaniaka ze stalowymi jajami, który wstawiał w arkusz na pierwszym i drugim limicie zlecenia po 500 kontraktów na W20, żeby nieco nastraszyć podażą i obniżyć rynek w celu odkupienia shorta.
Przeoranie arkusza na PZU aż do widełek i natychmiastowy powrót do ceny sprzed tych transakcji wskutek błędu maklera. Trwało to tak krótko, że trzeba było sprawdzać pojedyncze transakcje, bo nic na wykresach się nie pojawiło.
@poczekaj: no to bardzo ciekawe rzeczy piszesz, mam nadzieje, że Tobie straszne błędy się nie zdarzały, a czemu już tam nie siedzisz? Chyba ciekawa praca.
@badtek: Błędy się zdarzały. Czasem większe, czasem mniejsze ale ogólnie jakichś ogromnych wtop nie było, typu takiego żebym musiał przez miesiąc odrabiać stratę z pomyłki. Największa przygoda zawodowa jaką miałem i prawdopodobnie na nic ciekawszego nie trafię. Ta satysfakcja, gdy samemu robi się 5% obrotu na najpłynniejszej serii FW20 ( ͡€ ͜ʖ͡€). Zmieniłem pracę i branżę, bo moje zarobki były nieadekwatne do wyników. Miałem miesiąc w którym
@poczekaj: a nie korciło Cię, żeby czasem podkupić (przez konto ciotki) wcześniej te sam walor co duży klient zamierzał kupić i wiadome bylo że cena wzrośnie? Zastanawiam sie jak czesta praktyka to jest.
@badtek: Ja grałem na rachunek firmy pełniąc rolę animatora rynku i nie obsługiwałem klientów. Nie miałem też dostępu do informacji o zleceniach klientów, które były obsługiwane w innym departamencie. A praktyka pewnie częsta w przypadku osób które mają dostęp do takich informacji.
@poczekaj: a grając na rachunek firmy też miałeś platformę NOL albo epromak tak jak idnywidualni? Mnie irytuje fakt, że dla zwyklego inwestora UTP niczego nie zmienilo, zlecenia nadal wchodzą po kilku sekundach, a zanim sie dostanie potwierdzenie transakcji to jest 10 sek. To już na byle jakiej platofmie na forexie klikasz kup i w ciagu sekundy masz transakcje.
@badtek: Mieliśmy bezpośrednie połączenie z giełdą przez VPN i dedykowaną platformę od firmy sungard. To zupełnie inna jakość i sposób obsługi. Mogłem w ciągu kilku sekund wypisać i wysłać kilka zleceń, wybierać kwoty z wykresu albo arkusza zleceń jednym kliknięciem, wysyłać za pomocą skrótów klawiaturowych i automatów. Za warsetu chodziło to wszystko szybciej niż teraz dla indywidualnych na UTP, ale też potrafiły się zrobić zwiechy na kilka lub kilkanaście sekund, co
@poczekaj: no to wygląda na to, że brokerzy/GPW celowo opóźniają indywidualnych, bo skoro jest to mozliwe w ulamki sekund... no i nie ma się co dziwic, że coraz mniej chętnych do grania na gpw, a coraz więcej na forex/CFD. Z moich pobieżnych obserwacji wynika, że UTP wcale nie zwiększylo wolumenów, wrecz odwrotnie. Ludzie są podirytowani widząc, jak zlecenia w akurszu migają w ułamkach sekund a ich akcja trwa 10.
@badtek: To nie jest tak, że celowo opóźnia się zlecenia klientów indywidualnych. Jest jednak różnica pomiędzy bezpośrednim łączem z giełdą przez serwer który stoi wyłącznie do obsługi zleceń własnych, a wysyłanie zlecenia przez czerstwą apkę, przez zwykłe łącze do domu maklerskiego, gdzie te zlecenie musi zostać przetworzone przez system DM i dotrzeć do giełdy, a potem wrócić wraz z potwierdzeniem. Niestety faktycznie ciężko byłoby łapać szybkie ruchy tak jak ja to
@badtek: Rynek giełdowy jest jednak bardziej uczciwy od FX, bo jest scentralizowany i transakcje odbywają się na jednej giełdzie. Na FX z powodu braku centralizacji, grasz na zasadach brokera. Cały system działa tak, że broker pobiera kursy walut i notowania giełdowe i je publikuje na własnej platformie. Nie grasz na zasadach giełdy, bo jej w tym przypadku nie ma, tylko na zasadach brokera. Umowy są niekorzystne dla klientów, bo jeżeli ty
@poczekaj: teoretycznie tak, ale jak widzisz ze zdjęcia na początku tego wątku, rynek giełdowy a GPW to 2 różne pojęcia. GPW powinna zapewnić mechanizm gwarantujący płynność i bezpieczeństwo obrotu, a w tym przypadku sprzedający stracił prawie 50 pkt. Z tego co zdołałem wykminić, to zlecenie na ok 40 kontraktów aktywowane było w ostatniej sekundzie zamkniecia, trafiło na niepłynny rynek i stąd ta cena. Na pewno sprzedający nie spodziewał się realnizacji po
i prawie 1k pln na jeden kontrakt straty (a poszlo 44)
#gielda #finanse #gpw
tu byly na 1747
Przeoranie arkusza na PZU aż do widełek i natychmiastowy powrót do ceny sprzed tych transakcji wskutek błędu maklera. Trwało to tak krótko, że trzeba było sprawdzać pojedyncze transakcje, bo nic na wykresach się nie pojawiło.
Ruch na ok 130 pkt
A co