Wpis z mikrobloga

spam tag: #elektronika #aliexpress #bms #informatyka

na ali i ogólnie u chińczyków jest bardzo wiele rozwiązań do wysterowania urządzenia za pomocą przekaźnika przez ehternet, np: takie cudo. problem w tym, że mi potrzebne coś, co działa na odwrót. tzn podaje sygnał zwierając np. dwa piny ze sobą i "magiczne urządzenie" wyśle posta/geta - ogólnie będzie konfigurowalne (albo zapisze w sobie tą informację i będę mógł ją poprzez sieć odczytać). czy takie gotowe rozwiązanie może istnieje, spotkaliście się z nim? wiem, że można użyć raspberry pi + przetwornik analogowo-cyfrowy podłączony do gpio, mimo wszystko wolałbym gotowe rozwiązanie, bardziej niezawodne.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomix: raczej ciężko będzie Ci znaleźć coś co wysyła ramkę post'em lub get'em. najczęściej protokołem jest modbus tcp (dużo informacji w necie) i musisz odpytywac go sam. szukaj czegoś podobnego jak tu: Ethernet 16DI isolated digital input module, Modbus TCP IP and RS232/RS485 Modbus protocol
http://s.aliexpress.com/VJj2yMzQ
(from AliExpress Android)
  • Odpowiedz
@vvkurvv_ostry: coś w tym stylu, ale potrzebuję tego wiele, o wiele więcej niż pinów gpio w malinie więc przetwornik mógłby się przydać. dzięki niemu podłącze 7-8 analogowych wejść do jednego pinu gpio
@technic: ja nie umiem takich rzeczy robić żeby działały długo i bezawaryjnie ;D
  • Odpowiedz
@tomix: nie znam się na kwestiach sieciowych, ale wiem że w ESP8266 możesz zrobić jakieśtam sockety, serwery tcp, udp i jakieś inne gówna, nie znam się na tym zupełnie ale jakimś cudem udało mi się np. odbierać i wysyłać ciągi znaków przez Putty, jeśli ta wiedza w czymś Ci pomoże
  • Odpowiedz
@tomix: Multiplekser?
Albo klawiatura matrycowa, tu możesz wykorzystać sterownik z klawiatury od peceta.
Zależy też, czy robisz zabawkę czy coś ważnego/krytycznego. W tym drugim przypadku pewnie bym napisał i zaprojektował wszystko związane z obsługą klawiszy sam.
  • Odpowiedz