Wpis z mikrobloga

Mireczki z #fotografia #gopro

Wykonałem to oto zdjęcie dzisiaj, robiłem je go pro hero, tą budżetówką fotka w 1080 czyli największym jaki oferuje ten model. Światło w moim odczuciu było dobre, może delikatnie świeciło w obiektyw, co prawda zdjęcie robiłem z ręki ale przy ciele i drgania były minimalne. A mimo wszystko mam wrażenie, że ta fotka śnieży i szumi...

Co robię źle? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 6
@Sloneczko: Może nie jest #!$%@? ale aparat to to jednak nie jest. Ale poprawić da się sporo. Po pierwsze światło nie było dobre, a wręcz tragiczne bo wali prosto w obiektyw, co oczywiście może dać ciekawe efekty jak chce się coś konkretnie osiągnąć, ale normalnie raczej unika się takich sytuacji. No i na końcu obróbka, to jest praktycznie połowa sukcesu - wyciąganie kontrastów, kolorów, cieni, redukcje szumów itd itp.
Można poszukać
@Sloneczko: światło masz dramatyczne, a ta kamera nie ma dynamiki na robienie HDRów. Matryca jest klasy budżetowego smartfona więc nie spodziewałbym się rewelacji. A i z jpegiem jako formatem do dalszego postprocessingu też specjalnie nie poszalejesz. Ale próbować zawsze warto.
Wrzuć do Lightrooma i zobacz co da się wyciągnąć, dodatkowo co już było na wykopie, google udostępniło za friko zestaw wtyczek Nik Collection.