Wpis z mikrobloga

nawiązując do mojego poprzedniego wpisu i dyskusji pod nim:
http://www.wykop.pl/wpis/16981997/uk-http-www-telegraph-co-uk-news-newstopics-eurefe/

Uważam, że wygrana opcji Leave w referendum będzie bolesna dla bardzo wielu Polaków mieszkających w UK. Nawet jeśli wynik referendum może rozpocząć tylko okres przejściowy i nie oznacza że, z dnia na dzień po policzeniu głosów Wielka Brytania wyjdzie z UE(o ile w ogóle wyjdzie).

W przypadku "wyjścia" kurs funt/euro na pewno sporo spadnie - czytałem że, może to być nawet spadek 1/3 wartości. Uważam, że Frankfurt albo Paryż tylko czekają na to by była okazja do pozbawienia Londynu tytułu centrum finansowego Europy - Niemcy i Francuzi chcieli by mieć te firmy u siebie. Nie bądźmy naiwni, jakiś odwet polityczny będzie w przypadku wygrania opcji Brexit w referendum - nawet jak sam wynik nie oznacza wyjścia tylko "rozpoczęcie dyskusji" albo okres przejściowy. Tak samo wywierany jest teraz nacisk na Polsce pod pretekstem afery trybunałowej - jest okazja to dokręćmy śrubę.

Długi okres przejściowy po referendum spowoduje, że kapitał zacznie już uciekać. Nowy nie przyjdzie albo się jeszcze nie stworzy przez wspaniałą, wolnorynkową, wolną od uchodźców atmosferę przedsiębiorczości (akap paradise), która teraz blokowana jest przez złą UE, bo Wielka Brytania dalej będzie w unii. Czyli same minusy żadnych plusów...

@sorek: Nie rozumiem dlaczego jesteś za Brexit - Twój biznes też może na tym ucierpieć. Zmienić się może więcej niż tylko to, że oprócz Jobecentre+ i Lloydsa będziesz musiał zawieźć swoich klientów do Home Office. Może być tak, że zacznie ich po prostu brakować. Nie oszukujmy się - nikt tu nie przyjechał ze względu na pogodę, tylko dlatego że się dużo zarabia. Jest sporo bogatych państw w Europie, a na magazynie można zacząć pracować wszędzie. Tacy pracownicy są bardzo mobilni. Co z tego, że "Pracowitym Polakom" łaskawie pozwolą zostać jak gdzieś indziej na świecie zaoferują lepszą kasę (w przeliczeniu na PLN oczywiście) i socjal. Wiem, że można rozkręcić nowy biznes, nawet sprzedawać paróweczki ale chciałem spytać co sądzisz o przyszłej sytuacji. Czy masz obywatelstwo brytyjskie i będziesz głosował?

Btw. nawet jeśli unia europejska się kiedyś rozpadnie to czy Brexit dzisiaj nie jest z ekonomicznego/politycznego punktu widzenia falstartem?

#uk
  • 13
@elmozgo: Nie mam obywatelstwa więc nie zagłosuje. Jestem za brexitem bo mam wiele powodów by za nim być. Wiele głównie personalnych, nie mam zamiaru tłumaczyć jak będzie bo to wróżenie z kuli. Według mnie UK docenia pracowników z Polski i nie pozbędzie ich się bo to będzie bezsensu. Ja z biznesem się dostosuje do sytuacji - tak się dobrze prowadzi biznes btw ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sytuacja
@sorek: Pozbycie się regulacji UE na dłuższą metę oczywiście jest korzystne. Ale pamiętajmy, że one nie są one spowodowane jakimś ideolo - tak jak akcje Refugees Welcome - tylko lobbowane przez kraje członkowskie w celu ochrony swoich biznesów. Hiszpanie wyprostowali banany by chornić swoje plantacje, Limity na cukier i mleko są by chronić Niemieckich i Francuzkich rolników. Tak samo normy spalin - motoryzacja kraje wiadome. Które regulacje były przelobbowane przez Wielka
@elmozgo: myślę, że cała akcja to tylko propaganda, żeby pokazać, że UK dystansuje się od poczynań, choćby Berlina czy Paryża, które są ostatnimi czasy - delikatnie mówiąc - chybione. Niestety większość obywateli brytyjskich to ludzie prości (jak wszędzie), więc na wielu bieżąca retoryka "pro-exodus", zadziała, a to tani populizm wg mnie, zwłaszcza umniejszanie, czy wręcz pomijanie negatywnych skutków.
Jeśli jednak faktycznie coś z tego wyjdzie (mam na myśli choćby przegłosowanie "za"
@system_shock: oj ja bardzo, bardzo bym chciał powtórkę z działań M Tatcher - jest ona dla mnie wzorem bo wyciągnęła brytyjską gospodarke w tych latach z kiepskiej sytuacji i jej dzialania do dziś mają pozytywny długofalowy skutek.
@system_shock: zgadzam się, Cameron zagrał referendum by wygrać wybory, potem zagrał jeszcze raz by wylobbować super pozycję w UE (specjalne szczyty UK - UE, tak brytyjczyków rozpieścili :) ), ale teraz może przegrać tą grę bo to się trochę wymknęło spod kontroli. Przy Brexicie przegra też osobiście bo prawdopodobnie straci stanowisko w partii na rzecz Borisa Johnsona
@sorek: mówię o reperkusjach w tamtym okresie, a więc strajkach. Wtedy to miało uzasadnienie i przyniosło pozytywny w perspektywie czasu efekt. Dzisiaj nie jestem tak pewny tych pozytywów, gdyby UK wyszła z Unii. Czas pokaże, możemy gdybać póki co, bo nawet głosować nie możemy. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@sorek: @system_shock: Za rządów Thatcher imigracja była bardzo mała, zamknięcia kopalń były dobrym odważnym ruchem mimo, iż wywołały ogromne protesty. Z drugiej strony tutaj jest ciekawy artykuł o tym jak wprowadzone przez nią regulacje City pomogły kryzysowi 2008 (lewicowa gazeta btw.):

http://www.theguardian.com/business/2015/may/25/margaret-thatcher-deregulated-city-london

Pamietajmy, że podpisała również pakt o jednolitym rynku w UE.

Moim zdaniem nie była by wcale lepsza od Camerona.
Sytuacja ekonomiczna na dłuższą metę będzie dla UK korzystna, niezależna UK to mocna UK, a jedyną rzeczą mogąca zniszczyć ten kraj to większy napływ imigrantów z bliskiego wschodu - a brexit przede wszystkim przed tym ochroni.

@sorek: jak Cie lubie to tutaj gadasz bzdury. UK od dawna samo wpuszcza rzesze imigrantow i nie ma to nic wspolnego z EU. Sami na wlasne zyczenie przyjeli tysiace Hindusow, Pakiszy i afrykanow. Nikt im