Wpis z mikrobloga

#garmilmajstruje

Stół wypadało wyrównać. Jako, że z frezowaniem aluminium mam tyle wspólnego z samochodami drogimi, czyli nic... no to przykleiłem do stołu płytę hdf i szybko przeleciałem dużym frezem palcowym. Powierzchnia jest równa, a że mniej trwała - cóż, najwyżej się przejedzie jeszcze raz.
Trochę miałem stracha, bo na czas planowania musiałem wyłączyć limity. Na szczęście silniki nie gubiły kroków.
Dodałem też wiatraczki do chłodzenia sterowników - chociaż te się nie grzały prawie w ogóle. Grzały się natomiast silniki. Ten na osi Y, który pracował ciągle osiągnął jakieś 50-60 stopni. Niby do 70-80 mogą działać. Ale widać, że to jego szczyty możliwości.

#cnc #frezarka #diy
garmil - #garmilmajstruje

Stół wypadało wyrównać. Jako, że z frezowaniem aluminium...

źródło: comment_VMCHtC7yid2WwwBCgWHNpaiaNMjsy3mW.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@garmil: Elegancko.
Btw silnik będzie ci się grzał mniejwięcej tak samo stojący co kręcący się - nie są to dużo większe energie marnowane w uzwojeniach (przypominam, że grzeje tylko składowa rezystancyjna prądu, a ta jest w zasadzie stała, tylko składowa indukcyjna skacze radośnie podczas zmian kroków, no chyba że sterownik ma funkcję obniżania prądu w spoczynku, to wtedy po pewnym czasie bez kroków - zaczynają się grzać mniej)
  • Odpowiedz
@hrumque: Oj gdyby to grzanie było takie proste. Z racji ciągłej zmiany biegunów dochodzą "iron losses" (właściwie nie wiem jaki to termin po polsku), które zależą od napięcia zasilania (analogicznie częstotliwości zmian tych biegunów). Powodują podobną stratę mocy co "copper losses". Inaczej zasilalibyśmy silniki krokowe napięciem rzędu 1000V ( ͡° ͜ʖ ͡°)

M542 których używam, mają opcję połówkowego prądu w stanie czuwania. Więc w stanie postoju
  • Odpowiedz
@garmil: Noo panie, powiem ci że chodzi za mną od długiego czasu własna frezareczka. Niestety obecnie nawet bym jej nie miał gdzie trzymać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Podsyłaj coś częściej, wrzuciłem tag do obserwowanych ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Inaczej zasilalibyśmy silniki krokowe napięciem rzędu 1000V

@garmil: no gdyby nie to, że izolacja uzwojeń swoje musi znieść, a odpowiednio szybkie mosfety na 1kV (z uwzględnieniem przepięć) nie sa tanie, to pewnie tak by było ;)
  • Odpowiedz