Aktywne Wpisy
sylwke3100 +22
Jan_Paolo_Secondo +682
Wy mówicie że to SCAM a ona odebrała certyfikat w firmie xdd Widzicie hejterzy znowu przegraliście.Taki certyfikat jednoznacznie pokazuje że to poważny biznes a nie oszustwo #frajerzyzmlm
Stół wypadało wyrównać. Jako, że z frezowaniem aluminium mam tyle wspólnego z samochodami drogimi, czyli nic... no to przykleiłem do stołu płytę hdf i szybko przeleciałem dużym frezem palcowym. Powierzchnia jest równa, a że mniej trwała - cóż, najwyżej się przejedzie jeszcze raz.
Trochę miałem stracha, bo na czas planowania musiałem wyłączyć limity. Na szczęście silniki nie gubiły kroków.
Dodałem też wiatraczki do chłodzenia sterowników - chociaż te się nie grzały prawie w ogóle. Grzały się natomiast silniki. Ten na osi Y, który pracował ciągle osiągnął jakieś 50-60 stopni. Niby do 70-80 mogą działać. Ale widać, że to jego szczyty możliwości.
#cnc #frezarka #diy
Btw silnik będzie ci się grzał mniejwięcej tak samo stojący co kręcący się - nie są to dużo większe energie marnowane w uzwojeniach (przypominam, że grzeje tylko składowa rezystancyjna prądu, a ta jest w zasadzie stała, tylko składowa indukcyjna skacze radośnie podczas zmian kroków, no chyba że sterownik ma funkcję obniżania prądu w spoczynku, to wtedy po pewnym czasie bez kroków - zaczynają się grzać mniej)
M542 których używam, mają opcję połówkowego prądu w stanie czuwania. Więc w stanie postoju
Podsyłaj coś częściej, wrzuciłem tag do obserwowanych ( ͡º ͜ʖ͡º)
@garmil: no gdyby nie to, że izolacja uzwojeń swoje musi znieść, a odpowiednio szybkie mosfety na 1kV (z uwzględnieniem przepięć) nie sa tanie, to pewnie tak by było ;)