Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem.
Zacząłem się uczyć programowania w C# z "Head First C#", dobrze się składało, bo mam Visual Studio Professional 2010 ze studbazy, z masa innych programów. Jednak teraz mi wyszło, że nie mogę dodać bazy danych SQL w programie, bo nie mam serwera. Serwerów mam różne wersje (pic rel) i teraz, czy da się to jakoś powiązać, czy lepiej odinstalować wszystko i zainstalować Visual Studio Professional jeszcze raz (mam taką możliwość, na polibudzie poznańskiej jest darmowa).
Jeśli wszystko usunąć, to z "usuń programy" czy lepiej jakieś lepszym programem ?

#csharp #programowanie #visualstudio
StrongFate-Man - Mirki, mam problem.
Zacząłem się uczyć programowania w C# z "Head F...

źródło: comment_k223NtHv8VYpb86dAhFqGZqcHsp87eMX.jpg

Pobierz
  • 7
@StrongFate-Man: OMG co to za pytanie. Instalując np Visuala instaluje się pełno takich SQLowych dodatków. Pytanie czy masz sam serwer. Z tego co widać na screenie powinieneś mieć. Najlepiej zainstaluj sobie Management Studio i spróbuj się do niego podłączyć - bo jak jesteś tak zaawansowany to kij wie jak Ci się nazywa instacja (której nazwę musisz podać podłączając się do serwera) i czy np nadałeś sobie do tego uprawnienia. Czemu aż
@StrongFate-Man: a, myślałem, że wczoraj stawiałeś :P no to SQLa możesz zostawić, nie będzie dla Ciebie różnicy większej pomiędzy wersjami, ale VSa polecam zaktualizować do najnowszej (2015) wersji. Zainstaluj sobie 'Management Studio' (chyba, że masz) ono służy do łączenia się z bazą danych - ale szczerze - nie można z poziomu 0 obsługi komputera od razu wskoczyć na programistę, umiejętność konfigurowania środowiska jest dość istotna, żeby coś napisać, szczególnie jak już