Wpis z mikrobloga

Po niespełna siedmiu latach od wyjazdu mój kolega właśnie złożył przysięgę na wierność państwu brytyjskiemu. Tak jak planował - udało się przed trzydziestką :)
Mam teraz okrutny żal do siebie, że nie dałem się namówić na wyjazd.
#uk #emigracja
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomeczeg: W Polsce skończył hotelarstwo. W czasie studiów był dwa razy w stanach i w sumie przez 9 miesięcy pracował w hotelach w Miami, Las Vegas, Los Angeles. Zaraz po studiach czmychnął do UK i zaczepił się w jakimś hoteliku. teraz jest managerem w Hiltonie.
A ja miałem jechać w zasadzie do towarzystwa na 2-3 miesiące i ewentualnie zostać dłużej gdyby się trafiła jakaś robota. Ale, kurczę, nie chciało mi
  • Odpowiedz
@stulejman_themagnificent: Spełnia marzenia, co w tym złego? Nie pochodzi z Warszfki czy innego Płocka, tylko z zapyzialej dziury przy zachodniej granicy naszego grajdoła. Od zawsze chciał się wyrwać do cywilizacji i nie ustawał w ciężkiej pracy, żeby to osiągnąć. Jestem szczęśliwy, że to zrobił.
  • Odpowiedz
@anoption: No dobra, dla mnie najważniejszy plus to samopoczucie. Nie ważne, co inni tam sobie myślą, ale mając obywatelstwo nie czujesz się jak jakiś robotnik sezonowy, tylko normalny pełnoprawny członek społeczeństwa. Tym bardziej, że nigdy nawet nie wspominał o powrocie, a w sumie przez te lata był w Polsce może ze 3 razy i nie dłużej niż parę tygodni. Więc to dla mnie naturalna kolej rzeczy.
  • Odpowiedz
@Kutzyk:

W Polsce skończył hotelarstwo. W czasie studiów był dwa razy w stanach i w sumie przez 9 miesięcy pracował w hotelach w Miami, Las Vegas, Los Angeles. Zaraz po studiach czmychnął do UK i zaczepił się w jakimś hoteliku. teraz jest managerem w Hiltonie.

Spełnia marzenia, co w tym złego? Nie pochodzi z Warszfki czy innego Płocka, tylko z zapyzialej dziury przy zachodniej granicy naszego grajdoła. Od zawsze chciał
  • Odpowiedz
@anoption: Pewnie autorowi chodziło o to: "Proces naturalizacji jest kosztowny i wynosi 1005 funtów (...). Jeśli proces naturalizacji zakończy się odmową, nie dostaniesz zwrotu jego kosztów."
Można zrobić weryfikację przed złożeniem wniosku - płatne spotkanie z konsultantem Nationality Checking Service.
  • Odpowiedz
@jezusmaria: @anoption: @Kutzyk: do tego musisz podejść do egzaminu z życia i kultury Wielkiej Brytanii oraz mieć certyfikat potwierdzający znajomość angielskiego na określonym poziomie - obecnie chyba tylko sprawdzają angielski w mowie - także trzeba doliczyć jakieś 250-300F za te egzaminy. Następnie wysyłasz dokumenty i 1000F do urzędu który zazwyczaj w terminie 3 miesięcy sprawdza wszystkie dokumenty. Jeśli coś się nie zgadza to telefonują do ciebie
  • Odpowiedz