Wpis z mikrobloga

Mirki od #php, mam pytanie odnośnie MVC.

Nie rozumiem jednej rzeczy odnośnie widoków. Zakładając, że żądanie HTTP trafia do konkretnego kontrolera, to jak można połączyć w widoku wyświetlanie elementów obsługiwanych przez (tak to rozumiem) różne kontrolery?

Przykład:
Mam stronę i w niej klasy do obsługi logowania, wyświetlania postów, kalendarza z eventami. Każdy element jest obsługiwany przez inny kontroler. Jak w takim wypadku sprawić, żeby na stronie głównej pojawiły się posty z bloga, miniaturka kalendarza z zaciągniętymi z bazy eventami i jakiś formularz logowania dla przykładu?

Pytanie pewnie trywialne, ale wszystkie przykłady na jakie trafiam skupiają się na jednej konkretnej funkcji i nie umiem znaleźć odpowiedzi.

#programowanie #php #mvc (i nie, nie bawi mnie 'hehe php i programowanie xD')
  • 9
@tomash-pl: pobierasz sobie w akcji od wyświetlania strony głównej posty, kalendarz z eventami i formularz do logowania, możesz korzystać z partiali np i renderować akcje, możesz równie dobrze dopisać sobie serwis który będzie pobierał te posty, tworzył te kalendarze z eventami i formularze czy zwracał formularz do logowania i korzystać z niego w widoku bezpośrednio, sposobów na rozwiązanie tego problemu co napisałeś jest cała masa
@tomash-pl: pomiędzy modelem, a kontrolerem możesz sobie w miarę potrzeb #!$%@?ć tyle warstw, ile chcesz, ale nie musisz. jeżeli logika biznesowa będzie siedzieć w kontrolerze, to wtedy faktycznie model będzie na sztywno związany z kontrolerem. niektóre frameworki obsługują coś w tym stylu, np. w nowym laravelu jest route model binding, wtedy rolę kontrolera przejmuje ci closure, ale tak naprawdę to jest tylko takie uproszczenie dla ludzi, którzy chcą szybko #!$%@?ąć jakieś