Wpis z mikrobloga

@Srala-Bartek: właśnie coś takiego o win 10 kojarzę, może dlatego. Sam mam tylko win7, którego uruchamiałem ostatnio 2 lata temu

@151617: Mirku dla twojego bezpieczeństwa(a raczej bezpieczeństwa windowsa 10) bym zamknął teraz instalator Minta bez wprowadzania zmian na partycjach. Włączył windowsa, wyłączył usypianie i dopiero uruchamiał linuksa, wtedy powinno wykryć normalny podział partycji.

Bo teraz masz taką sytuację:
Linuks bankowo się zainstaluje, prawdopodobne jest że instalator nie wykryje win10 i
a jak grub nie obczai, ze jest tez windows 10 to co wtedy?

@151617: Jeśli masz płytę z windowsem to możesz naprawić rekord startowy poleceniem fixmbr, ale jestem przekonany, że da się wszystko naprawić w razie co pod linuksem
@151617: PS jak jeszcze nie wyłączyłeś sprawdź czy możesz wejść na tę partycję co Ci pokazuje. Normalnie z menadżera plików, prawdopodobnie nie będzie się tego dało zamontować bo system plików windowsa jest zahibernowany i dlatego Linuks nie będzie mógł go czytać, żeby go nie uszkodzić.
@151617: dziwne to. Możesz instalować tego minta, ale jeżeli samo nie doda nie będę potrafił pomóc w ręcznym dodawaniu, ale raczej bardziej ogarnięte mirki pomogą.

u mnie polecenie

sudo update-grub

daje takie wyniki:

Generating grub configuration file ...

Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.2.0-27-generic

Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.2.0-27-generic

Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.2.0-25-generic

Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.2.0-25-generic

Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.2.0-23-generic

Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.2.0-23-generic

Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf

Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin

Znaleziono
@151617:
mint mint # os-prober
/dev/sda1:Windows Recovery Environment (loader):Windows:chain
mint mint #

Wynika z tego że doda taki w pis w GRUBIE więc pewnie zadziała, ale nie ręczę za to
@151617:
1) Na 99% nic się nie stanie
2) Prawie każdy problem jest do rozwiązania
3) Jest ci winda niezbędna do życia?
4) Mirki pomogą

@QBA__ @wytrzzeszcz
A gdyby jako miejsce instalacji GRUBa wybrać jakiś pendrive? Tak dla upewnienia się czy windows będzie startował? Bez pendrive po prostu powinien windows startować, nie?
@Srala-Bartek: @QBA__: No dobra zrobilem jak napisaliscie (czyli tak jak bylo na filmiku) i wszystko dziala jak nalezy. Dzieki miroslawy ( ͡° ͜ʖ ͡°) (oo jakos inaczej wyglada ta buzka na linuxie xD) Szybkosc instalacji to masakra, gdyby nie aktualizacje pobierane z internetu to trwaloby to z 5 min (wiadomo ssd, ale instalacja win10 trwala kilka razy dluzej).

Nie podoba mi sie to, ze wifi tak
źródło: comment_XO2m7RmnP3Qqf0qGh0bnCMbWuJJNkxSS.jpg
@151617: Mam Ubuntu Gnome, nie mam Minta, zapytaj w nowym wpisie. Prawdopodobnie w opcjach systemu Screenlets i "Dodaj nowy widżet" czy jakaś taka opcja i zaznacz mu wtedy tę paczkę z linku, ale piszę na czuja.

Do takich bajerów polecę Ci lekki, ale bardzo konfigurowalny programik conky (minusem jest że nie ma on gui do konfiguracji, tylko robi się to plikiem, ale za to potrafi cuda, miałem kiedyś podział godzin który
źródło: comment_kMKP7BMHaK3MR4PDUQpKOXVUT5HhjXvI.jpg
@151617: Ten aplet jest w repozytorium.
Kliknij prawym przyciskiem na panelu, potem "+ Dodaj aplety do panelu", potem "Dostępne aplety (w sieci), wpisz w wyszukiwarkę "multi", szukany aplet będzie na górze listy, potem go zainstaluj za pomocą przycisku na dole, potem znajdź go w zainstalowanych apletach, a następnie dodaj do panelu.