Aktywne Wpisy

lelene +1
i think i got a fucking deathwish

#famemma
będzie można obejrzeć powtórkę rafonix vs mikser na twitchu
będzie można obejrzeć powtórkę rafonix vs mikser na twitchu
Skopiuj link
Skopiuj link

Wykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
mint mint # update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.
mint mint #
@151617: olej, nie byłem pewien czy to pójdzie w instalatorze.
@QBA__:
@151617: Mirku dla twojego bezpieczeństwa(a raczej bezpieczeństwa windowsa 10) bym zamknął teraz instalator Minta bez wprowadzania zmian na partycjach. Włączył windowsa, wyłączył usypianie i dopiero uruchamiał linuksa, wtedy powinno wykryć normalny podział partycji.
Bo teraz masz taką sytuację:
Linuks bankowo się zainstaluje, prawdopodobne jest że instalator nie wykryje win10 i
skorzystaj z tego poradnika:
http://www.howtogeek.com/236807/how-to-mount-your-windows-10-or-8-system-drive-on-linux/
@151617: Jeśli masz płytę z windowsem to możesz naprawić rekord startowy poleceniem fixmbr, ale jestem przekonany, że da się wszystko naprawić w razie co pod linuksem
@QBA_ nie mam windowsa, więc nie jestem w stanie sprawdzić czy teoretycznie powinien go wykryć, możesz sprawdzić?
mint mint # os-prober
/dev/sda1:Windows Recovery Environment (loader):Windows:chain
mint mint #
u mnie polecenie
daje takie wyniki:
mint mint # os-prober
/dev/sda1:Windows Recovery Environment (loader):Windows:chain
mint mint #
Wynika z tego że doda taki w pis w GRUBIE więc pewnie zadziała, ale nie ręczę za to
widzę że nawet są jakieś automatyczne narzędzia do naprawy w razie czego:
http://askubuntu.com/questions/661947/add-windows-10-to-grub-os-list
1) Na 99% nic się nie stanie
2) Prawie każdy problem jest do rozwiązania
3) Jest ci winda niezbędna do życia?
4) Mirki pomogą
@QBA__ @wytrzzeszcz
A gdyby jako miejsce instalacji GRUBa wybrać jakiś pendrive? Tak dla upewnienia się czy windows będzie startował? Bez pendrive po prostu powinien windows startować, nie?
Dobra, nie męczę, ale sam jestem ciekaw czy wszystko pójdzie ok.
Nie podoba mi sie to, ze wifi tak
A co do problemu tego mirka:
http://www.wykop.pl/wpis/16593055/informatyka-pomocy-informatykmops-problemzkomputer/
To w życiu nic takiego mi się nie zdarzyło, ale na 99% można to naprawić z live CD/USB
Typ konta administrator czyli root? Zrobic drugie typu standardowe dla bezpieczenstwa czy nie trzeba?
Chociaz i tak, zeby cokolwiek powazniejszego zrobic (np. aktualizacja oprogramowania) i tak musze wpisywac haslo.
Do takich bajerów polecę Ci lekki, ale bardzo konfigurowalny programik conky (minusem jest że nie ma on gui do konfiguracji, tylko robi się to plikiem, ale za to potrafi cuda, miałem kiedyś podział godzin który
Kliknij prawym przyciskiem na panelu, potem "+ Dodaj aplety do panelu", potem "Dostępne aplety (w sieci), wpisz w wyszukiwarkę "multi", szukany aplet będzie na górze listy, potem go zainstaluj za pomocą przycisku na dole, potem znajdź go w zainstalowanych apletach, a następnie dodaj do panelu.