Wpis z mikrobloga

a ja wam powiem, że żeby coś osiągnąć w życiu to trzeba być wesołym, uczciwy, dobrodusznym, hojnym i być pozytywnie nastawionym do życia.
Znam kilka takich przypadków, zresztą na pewno wy też znacie, że osoba bardzo wesoła, lubiana, typowa dusza towarzystwa dostawała coś na zasadzie: "jesteś spoko, lubię cie, to zamieszkaj w moim mieszkaniu, jeździj moim autem, bo ja mam kilka mieszkań i ktoś mi musi pilnować, kiedy mnie nie ma na miejscu" albo "jesteś dobrym człowiekiem, to opłacę ci całe studia".
Trzeba być dobrym Mirki, bo nikt nie lubi gburów, cwaniaków i ludzi bez charakteru.
  • 11
@zloty_wkret: A czy korzystanie z tego "jesteś spoko, to zapłacę ci to i to", nie sprawia, że przestaje się być dobrym ziomeczkiem? Mnie by było mega głupio przyjąć coś za konkretną kasę od kogoś, z kim się w zasadzie nie znam. To tak, jakbym go wykorzystywała. Albo starała się być dobra i miła tylko po to, żeby coś za to dostać.
To nie znaczy, że nie warto takim być, zawsze warto.
@zloty_wkret: Prawda, coś w tym jest. A nawet jeśli nie otrzyma się żadnej korzyści majątkowej - to mili ludzie po prostu przyciągają miłe towarzystwo, więc tak czy siak warto. :)
Najlepiej po prostu być takim człowiekiem, jakiego samemu chciałoby się znać :D
@zloty_wkret: dokładnie, karma nie raz do mnie wraca, jesten miły dla ekspedientki w sklepie - ta wybiega za mną że sklepu i podaje mi portfel którego nie wzialem, gubię klucze - sąsiad znajdzie i przyjdzie oddać, zostawię napiwek - barman pamięta i obsługuje bez kolejki... itd itd :)
@dylan61: bycie wesołym, uśmiechniętym to tez rodzaj charakteru. mieć charakter to nie znaczy tylko mieć twarda dupe.

@zloty_wkret: bycie miłym i wesolym jak najbardziej popłaca ale bardzo liczą się też tzw. znajomości