Wpis z mikrobloga

Cześć. Mam zamiar warzyć American Rye (12 BLG) i zastanawiam się nad chmieleniem. W recepturze mam aktualnie:
Magnum 10g - 60min
Enigma 10g - 30min
Magnum 10g - 15min
Enigma 10g - 0min
Enigma 30g - na zimno

Lubię mocno chmielone piwa i wydaję mi się, że tu jest go trochę za mało. Do dyspozycji mam w sumie 50g Citry, 50g Enigma, 50g Magnum. Macie pomysł jak zmodyfikować chmielenie, żeby było mocno chmielowo, ale żeby chmiel nie zakrył kompletnie charakterystycznych posmaków żytniego piwa?

Pytanie drugie: Chłodzenie przeprowadzam na balkonie (zostawiam garnek na noc na balkonie i dopiero rano zadaję drożdże). Oznacza to, że muszę trochę później wrzucać chmiele. Pytanie ile później?
#piwowarstwo #piwo
  • 5