Wpis z mikrobloga

@fasadin:
Tragedia.

Bledy gramatyczne, brak przecinkow.
Nazwanie headera biblioteka. Wyjasnienie roznicy pomiedzy ide i komilatorem wedlug ciebie:

My będziemy używać MinGW. Natomiast Visual studio czy codeblocks czy dev-express sś to IDE (Integrated development environment) i pomagają w szybszym i lepszym pisaniu kodu

Pisales o wszystkim po troche i o niczym. 0 konkretow.

int main -> wiem ze da sie bez returna, ale to ma byc poradnik dla ludzi ktorzy sie na
  • Odpowiedz
@GlenPL: dzieki
@Trytka: wiem, że polszczyzna nie jest moja mocna strona. Zawsze możesz te błędy wytknąć to poprawie
Tak jak wspominałem na początku "naginam" delikatnie prawdę przecież nie napiszę że dołączamy inne klasy/funkcje bo zaraz będą pytania "ale jak dołączamy. Jak to dziala?"
Przecież nie będę pisał na samym początku o kompilacji, linkowaniu... może jeszcze napisać co to refactoring? To jest kurs dla początkujacych.
Nie pisałem o wszystkim, pisałem o
  • Odpowiedz
@Trytka: main(){}; to nie jest poprawny program, jak już to int main(){}. Standard pozwala pominąć returna, pominąć int może pozwalać konkretna implementacja kompilatora.
  • Odpowiedz
@fasadin: Ale to wszystko nie zmienia faktu ze taki tekst nie powinnien byc publikowany, masz tam mase bledow, kluczowe niedomowienia, 0 konkretow. Nieudolnie napisales jak zainstalowac codeblocks i nic wiecej.
  • Odpowiedz
@GlenPL: a myslalem ze do mnie piszesz ;) nawet nie zwrocilem uwagi na to. Najwidoczniej edytowal wiadomosc bo ostatniego zdania tez nie czytalem.
No i oczywiscie jest srednik zaraz za klamra...
  • Odpowiedz
@fasadin: Za duzo ich napisalem, przeczytaj jeszcze raz uwaznie to zrozumiesz.

Nie mam zamiaru odwalac za Ciebie roboty, gdyby to byl jeden to spoko, a tak to musisz znalesc sobie innego jelenia.
  • Odpowiedz
@fasadin: nie przejmuj się krytyką w stylu "taki tekst nie powinien być publikowany", żaden senior nie pisze takich bzdetów, tylko ancymony, które chwilę wcześniej wyszły poza beginnera; pisz, publikuj, zbieraj feedback, poprawiaj błędy i tak w kółko
  • Odpowiedz
@fasadin: Widzę że używasz Codeblocksa, korzystałem kiedyś z niego i muszę przyznać że poza paroma rzeczami był bardzo fajny. Wiec teraz sprawdziłem co poprawili w 16.01 i widzę że źle obsługuje skalowanie DPI. Wszystko jest maciupkie. Podobnie zresztą w Gimpie w którym dało się wczytać skórkę HighDPI. Wiesz czy tutaj też jakoś można sobie poradzić z tym problemem?
  • Odpowiedz