Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do mirków zorientowanych w elektronice mieszkający w Częstochowie lub okolicy. Widzę duży wysyp ogłoszeń z firmy rekrutacynej grafton dla inżyniera elektronika. Czy powstała tam jakaś nowa placówka R&D? Czy to ogłoszenia pochodzące z januszowych-firm? Czy może od poważnej firmy? Jestem z pomorza i pytam, bo poszukuję pracy w zawodzie, a u mnie sporo januszowych firm, więc rozważam tzw. relokacje. Nie będę ukrywał, że chodzi o stanowisko dla juniora. Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź w tym temacie.
#elektronika #praca #czestochowa
  • 16
  • Odpowiedz
@repro5: W Częstochowie od 2-3 lat jest nieustanny nabór na stanowiska inżynierskie w częstochowskim oddziale TRW. Trudno mi jednak powiedzieć, czy aż tylu ludzi tam szukają, czy mają taki przesiew czy może taką rotację.
  • Odpowiedz
Teraz to już się nazywa ZF TRW bo się połączyli i z tego co wiem to mają w Częstochowie jakieś tam malutkie centrum inżynieryjne ale mają to rozwijać. Sama firma ponoć chce skonstruować swój własny samochód ale Częstochowa to mała kropka na mapie całego corpo. Wiem też że razem z naszą politechniką chcą otworzyć swój kierunek na informatyce 2 stopnia gdzie będą szkolić z SAP bo będą w Częstochowie potrzebować dużo takich
  • Odpowiedz
@PavelNedved: Częstochowa to drugi Radom? W moim mieście trudno o pracę, która by mnie interesowała.
@violator: Ogłoszenia jakiś czas wiszą, więc to budzi moje podejrzenie. Znam na miejscu kilka firm( w moim mieście), których ogłoszenia brzmiały fajnie, a w praktyce okazywało się, co innego. Coś w stylu specjalista z 5 letnim doświadczeniem za 1500zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@repro5:
Najprawdopodobniej to będzie ZF TRW, bo Grafton robi dla nich rekrutację. W tamtym roku do centrum inżynieryjnego przyjęli ok. 100 osób, w tym planują 50. O przesiewie nie ma mowy, przypadki nieprzedłużenia umowy po 3-miesięcznym okresie próbnym są bardzo epizodyczne.
Jeśli przeniesiesz się do Częstochowy to dadzą ci pakiet relokacyjny — 2 miesięczne pensje.
  • Odpowiedz
@NiedzielnyMirek: Czy 3miasto to całe pomorze? Dlaczego założyłeś sobie, że jestem np z Gdańska? W moim mieście słabo wygląda robota dla elektronika, co zostało napisane. Dojazd do 3miasta to ok 3h jazdy SKM. Jak mam zmieniać lokalizację to zdecydowanie wolę być bliżej gór.
@webtronic: Czy lubisz wyciągać wnioski nie wiedząc nic? :) Wysil się trochę i przeczytaj mój post wyżej.
@exti: Dzięki za konkretną odpowiedź.
  • Odpowiedz
@webtronic: Idąc Twoją logiką. Podam przykład znajomego. Skończył uczelnie X, znalazł pracę, ale nie w tym, co chciał i niestety za najniższą krajową. Popracował może z miesiąc i rzucił robotę. Wyjechał do Niemiec w poszukiwaniu lepszego życia i przekonał się, że nie jest tak różowo. Wrócił do Polski i po powrocie do domu rozesłał CV do firm na drugi koniec Polski w zawodzie, którym chciał robić. Czyżby szukał jelenii, bo był
  • Odpowiedz
@repro5: Częstochowa nie jest za dobrym miastem do pracy, większość ludzi wyjeżdża z niej, żeby coś dobrego złapać. Jeśli jednak zarobki by ci odpowiadały to na pewno żył będziesz taniej niż w Krakowie, Wrocławiu czy innym dużym mieście.
  • Odpowiedz
@repro5: Pisałeś o pomorzu więc po prostu piszę, że jest tutaj trochę firm. Nawet pomijając trójmiasto, to Kartuzy/Tczew też mają jakieś większe firmy. Dziwnym wydaje się jechać do Częstochowy jeżeli nie rozważasz przeprowadzki w ramach jednego województwa ( ͡º ͜ʖ͡º) No ale jeżeli Ciebie ciągnie do gór to spoko, po prostu nie rozumiem tego motywu z pracą
  • Odpowiedz