@fierce: > zam Szczerze też się nie spotkałem. Aczkolwiek a propo samego "zam" to wiem, że niektórzy się czepiają, bo można je rozwinąć jako "zameldowany" albo "zamieszkały".
Aczkolwiek a propo samego "zam" to wiem, że niektórzy się czepiają, bo można je rozwinąć jako "zameldowany" albo "zamieszkały".
@eaxene: To jest zrozumiałe, jednak dla tłumacza przysięgłego skrót "zł" lub "ul." nie powinien robić przeszkody. No nic, pousuwałem wszystkie skróty dla świętego spokoju ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■
@fierce: Tak przy okazji. Znajoma walczy ze swoim byłym o jakieś tam alimenty na dziecko i dostała sądowe pismo z UK, które zostało przetłumaczone przez naszą władzę i tak jej wysłane... Powiem tak: tłumacz google przy nim to istny artysta.
@fierce: Wynika to z tego, że to jest pismo procesowe i jakieś zasady powinny być zachowane! ;p Też bym zwróciła takie pismo do poprawki. Ale odpowiadając na Twoje pytanie - w ustawie nie ma takich wymogów.
@alma_: a zwróciłabyś na podstawie...? Przepis o pismach procesowych jest dość prosty i w żadnym miejscu nie wskazuje jakiejś uroczystej formy (w sensie zakazu używania skrótów typu: ul., al.). @fierce: tak przy okazji: kiedyś do kancelarii zadzwonił sędzia (nie sekretariat, nie jakiś inny pionek tylko sam sędzia) z prośbą... wycofania pozwu oraz rozbicia go na osobne sprawy (było kilka roszczeń tego samego rodzaju dochodzonych jednym pozwem, tak jak 5 faktur
tak przy okazji: kiedyś do kancelarii zadzwonił sędzia (nie sekretariat, nie jakiś inny pionek tylko sam sędzia) z prośbą... wycofania pozwu oraz rozbicia go na osobne sprawy (było kilka roszczeń tego samego rodzaju dochodzonych jednym pozwem, tak jak 5 faktur itp.).
@eaxene: Ło Matko Bosko. Chyba nie mam, aż takich jednak kwiatków w
Sedzia dzisiaj kazal mi pousuwac z pozwu w obrocie zagranicznym skroty typu: zam.; ul.; zl.
Wynika to z jakiegos przepisu czy mam do czynienia z widzimisie sedziego? Wczesniej nigdy sie z tym nie spotkalem( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szczerze też się nie spotkałem.
Aczkolwiek a propo samego "zam" to wiem, że niektórzy się czepiają, bo można je rozwinąć jako "zameldowany" albo "zamieszkały".
@eaxene: To jest zrozumiałe, jednak dla tłumacza przysięgłego skrót "zł" lub "ul." nie powinien robić przeszkody. No nic, pousuwałem wszystkie skróty dla świętego spokoju ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@fierce: tak przy okazji: kiedyś do kancelarii zadzwonił sędzia (nie sekretariat, nie jakiś inny pionek tylko sam sędzia) z prośbą... wycofania pozwu oraz rozbicia go na osobne sprawy (było kilka roszczeń tego samego rodzaju dochodzonych jednym pozwem, tak jak 5 faktur
@eaxene: Ło Matko Bosko. Chyba nie mam, aż takich jednak kwiatków w