Wpis z mikrobloga

Mireczki, przedstawiam idealną zupę na zimę. Syta, rozgrzewająca i co równie ważne, zdrowa. Odpędza przeziębienia i wampiry. Prosta i szybka w przygotowaniu. Przed Wami zupa krem z czosnku z grzankami.

Na 4 porcje zużyłem:
- główkę czosnku + dwa dodatkowe ząbki (w sumie chyba 12 ząbków)
- średnią cebulę
- 6 średnich ziemniaków
- około litra bulionu wołowo-warzywnego (polecam zrobić samemu, ale ostatecznie może być z kostki)
- serek śmietankowy Hochland (topiony)
- łyżkę śmietany 18%

Cebule kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i siekamy. Podsmażamy cebulę na łyżce oleju, po około 2 minutach dodajemy czosnek i dalej smażymy, starając się nie przypalić czosnku bo zrobi się gorzki.
Po chwili dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, mieszamy i czekamy jeszcze 2-3 minuty, po czym zalewamy bulionem. Czekamy aż zacznie wrzeć i zostawiamy na 12-15 minut na małym ogniu (do zagotowania ziemniaków).
W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kroimy chleb i lekko podlewamy oliwą. Ja użyłem oliwy z czosnkiem i chilli, ale zwykła też się nadaje.
Jeżeli ziemniaki są już miękkie, na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy grzanki i miksujemy zupę. Po zmiksowaniu dodajemy łyżkę śmietany (uwaga żeby się nie zważyła) i serek topiony. Mieszamy aż do roztopienia serka, drugą ręką pilnując grzanek żeby się nie przypaliły. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i... smacznego :)

#gotujzwykopem
Pobierz
źródło: comment_S6WgBSpyMMF8k33gbP2kcCBU4fbSuqIb.jpg
  • 2