Wpis z mikrobloga

@2822: alkohol w beczkach się staży. Whisky, rum, wódka i inne alkohole nabierają większej wytrawnosci, aromatu (dlatego bardzo często beczki po winach używane są do starzenia twardych alkoholi, żeby nabrały dodatkowego bukietu). Co do samych win to większa ich część nadaje się do picia jedynie przez około 5 lat. Wino lezakuje w beczce, a później gdy dojrzeje jest butelkowane jako gotowy produkt. Samo lezakowania win które nadają się do długiego przetrzymywania
  • Odpowiedz
@mortt: związki siarki są w niemalże każdym winie i mają swoją określoną rolę. Trwają badania nad innymi substancjami, aby nie używać siarki, ale w stabilizacji procesu fermentacji oraz w zapobieganiu utleniania wina oraz jego psucia się w inny sposób jest ona po prostu niezastąpiona na dzień dzisiejszy
  • Odpowiedz
@2822: zachodzą procesy, jednak jest to zależne od wielu czynników. W wielkim skrócie pisząc jedne gatunki wina przy lezakowaniu po prostu się zepsuja, inne dojrzeja zmieniając swój charakter A jeszcze inne po prostu przy lezakowaniu dłużej będą zdatne do picia. Sa wina ktorym potrzeba kilku miesięcy, a są i takie które potrzebują kilku lat. Chodziło mi wcześniej o to, że większość win na rynku nie nadaje się do wieloletniego lezakowania, a
  • Odpowiedz
@niebieskamarchewka: jednak jest w większości win ponieważ nie jest niezastąpiona, ale ciężko ja czymś zastąpić. Cały czas próbują jednak siarka jest w winie przynajmniej od czasów cesarstwa Rzymskiego i naprawdę spełnia swoje funkcje
  • Odpowiedz
@Cartman91: ok, jednak są wina, i to spora ilość do których nie są dodawane siarczyny i nie są też niczym zastępowane. Niemal wszystkie wina mają na etykiecie znane "zawiera siarczyny", bo są też naturalnie wytrącane w mininalnych ilościach jednak spotkałem się też z winami, które takiego dopisku nie miały.
Stąd pisanie, że siarka jest niezastąpiona jest błędne.
  • Odpowiedz
@niebieskamarchewka: są wina do których nie używa sie związków siarki, zgadzam się. Czasami jest zastepowana ozonem lub innymi związkami. Mówiąc o tym ze siarka jest niezastąpiona miałem na myśli fakt, że najlepiej spełnia swoje funkcje o których pisałem wcześniej. Sa wina bez siarki, które mają "naturalniejszy" proces fermentacji. Jednym słowem nie jest konieczne używanie jej do każdego wina, jednak w zdecydowanej większości jest używana i najlepiej spełnia swoje określone funkcje.
  • Odpowiedz