Wpis z mikrobloga

Witam mirków spod tagu #programowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tl;dr

Potrzebuje pomocy, chciałem pobawić się w stworzenie API do czegoś co nie posiada API, chciałem robić statystyki z jednego tematu na forum, ale nie wiem jak zabrać się za to w #php czy #js bo wydaje mi się, że #js też by się nadał. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na spróbowanie użyłem https://www.kimonolabs.com/ ale miał wadę, która skreślała, a mianowicie odświeżanie co 15min do tego nie śledził ostatniej strony mimo specjalnie danego linku, po prostu błąd i koniec... I teraz to główne pytanie jak "parsować" kod CSS do JSON czy też arraya przy użyciu #php czy też #js.
Przykład jakbym chciał szukać po CSS:

## div >div > .messageAuthor
Kompletnie nie wiem jak to wpisać w google. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 12
@Artrix: wygląda na to, że coś próbujesz przekombinować. Napisz może co chcesz osiągnąć (m.in. po co ci ten JSON). Być może kombinujesz nie od tej strony co trzeba. Napisz też jak ma wyglądać taki przykładowy JSON. On ma odzwierciedlać atrybuty/wartości CSS danego elementu?
Przykro mi ale nic nie rozumiem z twojego opisu.

Wydaje mi się, że chcesz na podstawie kluczy i wartości css danego elementu utworzyć JSON, ale nie mam pewności czy o to ci chodzi.

Napisz może nie co chcesz zrobić, ale jaki problem chcesz rozwiązać za pomocą tego patentu. Wydaje mi się, że złą drogę wybrałeś do rozwiązania jakiegoś problemu. Napisz coś więcej o problemie, zostawmy ten JSON przez chwilę.
@Artrix:
To musisz nam trochę pomóc :)

1. pokaż jakie masz dane wejściowe (przykład)
2. pokaż jakie chcesz mieć dane na wyjściu (przyklad).

Ale przede wszystkim opisz jaki problem próbujesz rozwiązać, bo cały czas mam wrażenie, że źle się do tego zabierasz.
@rozdajozadarmo:
Jest pewne forum, nie będę linkować bo #pszypau, ale posłużę się innym na tym samym silniku.
Całość wygląda mniej więcej tak:
http://www.planearium.de/wbb/index.php?page=Thread&threadID=4521
Chciałbym z tego wyciągnąć dane takie jak, autor postu, date postu, numer postu i samą treść. Wydaje mi się, że najprościej będzie wydobyć dane na podstawie klucza CSS ponieważ on będzie statyczny i raczej się nie zmieni. Taką możliwość dawał mi właśnie kimonolabs, ale z powodu wad
@Artrix: OK, rozumiem. Chcesz z gotowego dokumentu, na podstawie selektorówc CSS utworzyć JSON.

To możesz to robić zarówno za pomocą (na pewno słyszałeś o jQuery) jak i za pomocą PHP (tutaj polecam użyć wbudowanej klasy DOMDocument). w JS wystarczy utworzyć zwykły javascriptowy obiekt a potem użyć JSON.stringify(obj), w PHP możesz utworzyć tablicę asocjacyjną a potem na niej wykonać json_encode(arr);

// edycja:
Zakładam, że masz dostęp do kodu tego