Wpis z mikrobloga

zeby miec lepszy ten tzw "big picture w #programowanie lpeiej uczyc się #jezykc czy wytarczy #cpp? Oczywiście zdaje sobie sprawę, żenajlepiej to jakis assembley language ale to jeszcenie na moja glowe i poziom zaawansowania ;D
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@soap141: @kisi3l: To zależy od twojego aktualnego zrozumienia programowania obiektowego. Zasady obiektowości, są mniej więcej wszędzie takie same, jak w C++. Na rozmowach, na stanowisko junior, często pytają o OOP.
  • Odpowiedz
@kisi3l: @soap141:
Z mojego punktu widzenia języki wysokiego poziomu są spoko tylko niektórzy idą z jednej skrajności w drugą - tak więc przejście z niskiego poziomu do wyższego jest bardziej opłacalne bo ktoś wie co się dzieje 'pod tym' co pisze. I a nuż to co napisze zoptymalizuje a nie stwierdzi, eee najwyżej sobie lepszego kompa kupią!
  • Odpowiedz
@windoo: A dlaczego C/C++? Jak nauka C ma wpłynąć np. na zrozumienie Javy, czy Pythona?

Nauczysz się C, to będziesz umiał C, żadne 'big picture' nagle się przed Tobą nie ujawni. Chcesz być dobry, to się ucz języków systematycznie.
  • Odpowiedz
@kisi3l Ucze się #javascript i miałem trudność z załapaniem domknieć (closures). Przeczytalem na Qura wypowiedz jakiegos speca, że aby dokładnie zrozumiec javascript warto nauczyć się np C, zalapac wskazniki, dyrektywy procesora, to w jaki sposób zmienne saprzechowywane w pamieci itd, to wtedy wszystko stanie sie bardziej zrozumiale:)
  • Odpowiedz
@kisi3l: Jest coś takiego jak dobre praktyki w programowaniu - można sie ich uczyć nawet na przykładzie logokomeniusza czy jakkolwiek się tam nazywa albo w brainfucku, ale chyba bardziej użyteczne jest coś 'pożyteczniejszego' co nie?
A niestety każdy język jest do siebie podobny, drobne różnice w składni, rozwinięcia funkcjonalności itp.
Ale nie zarabiam 15k na programowaniu bo mi się nie chce siedzieć i tylko kodzić.
  • Odpowiedz
@windoo: Ale ja nie mówię o tym. Nie zgodziłem się jedynie, że nauka C czy C++ może być magicznym krokiem do zrozumienia programowania. Na pewnej płaszczyźnie abstrakcji, wszystko można uznać za podobne do czegoś. Kwestia tylko, żeby nie przesadzać, nie raz już tu czytałem mądrości, jakoby 'każdy język czerpał z C', czy coś podobnego.
  • Odpowiedz
@kisi3l: większość języków została stworzony w stylu C, przez ludzi znających C, dla ludzi którzy również znają C. większość kursów jest przeznaczona dla ludzi, którzy znają już jakiś język - najlepiej C.
znajomość C ułatwia poznanie wielu innych języków / technologi, ale w samo w sobie również jest przydatne - to jeden z najpopularniejszych języków na świecie.

• Odpowiedz