Wpis z mikrobloga

Mircy. Zastanawiam się, co dalej z moją karierą.

Siedzę głównie w HTML, CSS i JS, w głównej mierze frontend, również grafika, ale to ostatnie raczej póki co bardziej w ramach hobby. Zetknąłem się z #angularjs . I albo mnie to przerasta, albo nie wiem. Kupiłem dwie książki i nagle okazuje się, że wywaliłem hajs w błoto, bo zaraz wyjdzie Angular 2.0, gdzie widzę że jest sporo zmian i pewnie połowa wiedzy z tych książek okaże się nieprzydatna. Pojawia się nagle typescript, pojawia się npm, w międzyczasie natykam się na yeomana, czy inne bowery. Nagle okazuje się, że nie wiem nic, a wiedzy do przyswojenia jest w cholerę. Jak sobie z tym poradzić, co polecacie? Nie chcę pozostać na tym etapie, na którym jestem, a teraz mam wrażenie, że stanąłem pod bardzo wysoką ścianą, którą cholernie ciężko będzie mi przeskoczyć ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#programowanie (?) #frontend #webdev
  • 23
  • Odpowiedz
Tak to działa, ciągły research ;) mogę ci jedynie poradzić jedno: zmasteruj podstawy, ogarnij npm, naucz sie ES6. Frameworki troszkę na bok, bo tooling we frontendzie zmienia sie jak szalony.
  • Odpowiedz
Tak. Angular pozwoli ci na szybki head start, i faktycznie - rynek chłonie angularowców. Pamiętaj jednak aby cisnąć podstawy i wiedzieć jak coś działa w środku. powodzenia
  • Odpowiedz
Jak widzę ile nowych postów z kolejnymi frameworkiami i bilbliotekami JS jest wrzucanych na grupie JS News na fb to można oszaleć. Codziennie co innego jest trendy. Jednego dnia react, innego angular itd. Ale podobnie jest w przypadku Androida. Co drugi nowy projekt ma nowy target version, pojawia się coś nowego, a dotąd używane metody są już deprecated.
  • Odpowiedz
@Imago91:
Tak to w tej branży jest. Biblioteki i frameworki przychodzą i odchodzą, ale warto się ich jakoś tam uczyć. O wielu mieć jakieś pojęcie, a kilka wybranych znać bardzo dobrze.

Z Angularem masz akurat siermiężnego pecha. To, co się z nim stało, nie jest typowe. Zmiany z wersji 1.x na 2.x są faktycznie bardzo duże i nauczenie się 1.x niewiele daje w 2.x. Nazywanie tego tym samym frameworkiem to w
  • Odpowiedz
@Melcma: Serio uważasz, że angular 2 nie zastąpi angulara 1? Jeśli tak do dlaczego? Nie pytam złośliwie? Znam angulara 1.x całkiem dobrze, 2.x w ogóle więc ciężko mi powiedzieć.
  • Odpowiedz
Kupiłem dwie książki i nagle okazuje się, że wywaliłem hajs w błoto, bo zaraz wyjdzie Angular 2.0, gdzie widzę że jest sporo zmian i pewnie połowa wiedzy z tych książek okaże się nieprzydatna.

@Imago91: dlatego w IT nie kupuje się książek które traktują o danej technologii...tym bardziej gdy jest ona niedojrzała i zmienia się z dnia na dzień.
  • Odpowiedz