Aktywne Wpisy
mirko_anonim +37
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dla mnie ten cały Książulo jest kwintesencją polactwa xD Pójdzie taki do wykwintnej restauracji to się wkurza, że musi długo czekać. Potem dostaje zamówiony przez siebie rosół i narzeka, że słaby, a w ogóle to ostatnio jadł lepszy za 12zł w barze mlecznym xD
Na drugie danie zamówi oczywiście schaboszczaka z frytkami, na frytki ponarzeka że mrożonki, a schabowy był lepszy i 2x tańszy w barze mlecznym.
To jest jak z moimi rodzicami. Gdy biorę ich do restauracji, przeżywam istną gehennę, bo "a czemu to takie drogie", "a czemu musimy tak długo czekać", "kiedy kelner podejdzie z rachunkiem bo chcemy wyjść", "nie ma to jak domowe jedzenie".
Nie umieją się zachwycić atmosferą, wystrojem i w końcu jedzeniem, bo ich podniebienia lubią tylko rosół i schabowy, a w przypadku ksiazula jeszcze kebab.
Dla mnie ten cały Książulo jest kwintesencją polactwa xD Pójdzie taki do wykwintnej restauracji to się wkurza, że musi długo czekać. Potem dostaje zamówiony przez siebie rosół i narzeka, że słaby, a w ogóle to ostatnio jadł lepszy za 12zł w barze mlecznym xD
Na drugie danie zamówi oczywiście schaboszczaka z frytkami, na frytki ponarzeka że mrożonki, a schabowy był lepszy i 2x tańszy w barze mlecznym.
To jest jak z moimi rodzicami. Gdy biorę ich do restauracji, przeżywam istną gehennę, bo "a czemu to takie drogie", "a czemu musimy tak długo czekać", "kiedy kelner podejdzie z rachunkiem bo chcemy wyjść", "nie ma to jak domowe jedzenie".
Nie umieją się zachwycić atmosferą, wystrojem i w końcu jedzeniem, bo ich podniebienia lubią tylko rosół i schabowy, a w przypadku ksiazula jeszcze kebab.
SarahC +16
Mirki, mam dzisiaj urodziny i zastanawiam się co by sobie kupić z tej okazji dobrego do jedzonka
#pytanie #ogrzewanie
@ocotuchodzi: kominiarz był jakieś dwa tygodnie temu.
Lepsza rada: dzwoń do niebieskiego lub idź po sąsiada.
@Limonene: Dmuchawę uruchom dopiero jak już dość dobrze rozpali się drewno rozpałkowe. Napisz wszystko co wiesz o swoim piecu/kotle(albo wrzuć fotkę), to coś podpowiemy.
@thymusPL: to jest głupi pomysł, wstyd by mi było :D
Ja wsadzam węgiel od razu, zobacz, czy powietrze ma gdzie przelecieć przez te gałęzie i drewno, tak wiesz, żeby do komina doleciało w sensie na całej długości pieca
1. Układasz rozpałkę, tak jak pisałem wcześniej i rozpalasz bez wentylatora.
2. Kiedy ogień zacznie samoczynnie się powiększać, włączasz dmuchawę na małe obroty(ewentualnie włączasz normalnie i ręką/kartką zasłaniasz wlot powietrza do wentylatora aby powietrze było, ale jak najmniej)
3. Obserwujesz - jeśli ogień "rośnie" po trochę dokładasz powietrza i drewna. Będzie się palić coraz bardziej.
3a. Kiedy z ognia przechodzi w żarzenie,