Wpis z mikrobloga

Jak utrzymać ogień w piecu? Trochę zimno mam i od trzech godzin próbuję rozpalić, ale wciąż gaśnie po kilku minutach. Zawsze po prostu odpalałam i był, a dziś jakoś nie idzie. Mam do dyspozycji tylko drewno, zapałki i gazety. Rozpałki do grilla brak, setka spirytusu nie zadziałała XD
#pytanie #ogrzewanie
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Limonene: dużo papieru, sporo drobnych "patyczków" (grubość ok. zapałki), trochę grubszych drewienek (mniej więcej grubości rękojeści noża) i na koniec kilka jeszcze grubszych (jak szklanka). Do tego dużo powietrza i dobry ciąg w kominie.
  • Odpowiedz
mam taką jakby dmuchawę

@Limonene: Dmuchawę uruchom dopiero jak już dość dobrze rozpali się drewno rozpałkowe. Napisz wszystko co wiesz o swoim piecu/kotle(albo wrzuć fotkę), to coś podpowiemy.
  • Odpowiedz
@Limonene: wyciągasz to co jest w środku, wsadzasz od dołu papier, karton, drewno i na górę wyngiel, podpalasz od dołu, sprawdzasz, czy komin jest otwarty i zostawiasz tylko dolne drzwiczki otwarte, tak, żeby powietrze zaciągało się od dołu
  • Odpowiedz
@Sihill_pl: tata mnie uczył że węgiel dopiero jak się pali :/ mam włożone na dole gazety, jakieś liście i patyczki, potem drewno normalne. Drzwiczki też mam otwarte. Ale coś się dzieje, temperatura wzrosła z 16.8 do 17.4 :P
@thymusPL: to jest głupi pomysł, wstyd by mi było :D
  • Odpowiedz
@Limonene: ogrzałaś sama xD
Ja wsadzam węgiel od razu, zobacz, czy powietrze ma gdzie przelecieć przez te gałęzie i drewno, tak wiesz, żeby do komina doleciało w sensie na całej długości pieca
  • Odpowiedz
@Limonene: a może szyber zamknięty w kominie? chyba masz tradycyjny "zasypowy" kocioł, czasem jet taka rączka między kotłem a kominem i się na noc ją przymyka jak wygasa. Jak jest szyber przymknięty to nie ma ciągu i nie ma prawa się palić.
  • Odpowiedz
@Limonene: A ustawienia na sterowniku w miarę ogarniasz?

1. Układasz rozpałkę, tak jak pisałem wcześniej i rozpalasz bez wentylatora.
2. Kiedy ogień zacznie samoczynnie się powiększać, włączasz dmuchawę na małe obroty(ewentualnie włączasz normalnie i ręką/kartką zasłaniasz wlot powietrza do wentylatora aby powietrze było, ale jak najmniej)
3. Obserwujesz - jeśli ogień "rośnie" po trochę dokładasz powietrza i drewna. Będzie się palić coraz bardziej.
3a. Kiedy z ognia przechodzi w żarzenie,
  • Odpowiedz