Aktywne Wpisy

lologik +111
źródło: GMyDte5WsAAfqXE
Pobierz
arysto2011 +100
#globcio #bekazlewactwa #ocieplenieklimatu
W latach 90. popularna była dziura ozonowa i kwaśne deszcze. W Świecie Nauki i innych popularnonaukowych czasopismach pisano poważnie, że będziemy żyć pod kopułami, bo z nieba za 10 lat będzie leciał kwas. Co drugi mieszkaniec Ziemi miał umrzeć na czerniaka skóry.
Widać dzisiaj, że po 30 latach ta narracja jest identyczna, ale bardziej wyrafinowana. Walczy się z naturalnymi zjawiskami, które mają miejsce - ze zmianami klimatycznymi. Jak świat
W latach 90. popularna była dziura ozonowa i kwaśne deszcze. W Świecie Nauki i innych popularnonaukowych czasopismach pisano poważnie, że będziemy żyć pod kopułami, bo z nieba za 10 lat będzie leciał kwas. Co drugi mieszkaniec Ziemi miał umrzeć na czerniaka skóry.
Widać dzisiaj, że po 30 latach ta narracja jest identyczna, ale bardziej wyrafinowana. Walczy się z naturalnymi zjawiskami, które mają miejsce - ze zmianami klimatycznymi. Jak świat

Mirasy, testuje od jakiegoś czasu Meizu Pro 5. Łapcie plusy i minusy:
Plusy:
1. Szybkość działania - całkowicie zero przycięć i lagów. Telefon chodzi idealnie, klikasz i momentalnie masz to co chciałeś włączyć.
2. Bateria - mi działa do 3 dni, używając aplikacji takich jak Spotify, Youtube, Twitter itp. Ładuje się koszmarnie szybko.
3. Wyświetlacz, kolory - zajebiście
4. Aparat - zajebiście, ale nie wiele testowałem.
5. Dźwięk - #!$%@? POEZJA! Ale uwaga. Meizu reklamuje że ma w Meizu Pro 5 Hi-Fi Sound 2.0. To prawda, ale te ich HiFi 2.0 domyślnie działa tylko na ich własnych autorskich aplikacjach. Da się jednak włączyć te HiFi dla jakichkolwiek aplikacji np Spotify albo Youtube - jest to bardzo proste - tutaj macie poradnik. Nawet bez tego Meizu gra bardzo dobrze i większość ludzi mających Meizu Pro 5 nawet się nie kapnęła że nie słuchają 100% HiFi, ja też nie wiedziałem, dopóki nie wyczaiłem tego za zagranicznym forum.
UWAGA, ja mam wersję oprogramowania A, nie wiem czy w wersji międzynarodowej I też da się zmienić listę aplikacji dla Hifi. Powinno się dać ale nie mam takich informacji.
6. Interfejs - nakładka FlymeOS pod tym względem jest świetna. Telefonu używa mi się dużo sprawniej niż choćby na Xperiach. Jest jeden przycisk pod ekranem który nie zajmuje miejsca na ekranie, a nie trzy jak na suchych Androidach. Kliknięcie - powrót do ekranu głównego. Dotknięcie - wstecz. Przesunięcie palcem od dołu ekranu rozwija otwarte aplikacje. Nie ma siatki aplikacji. Wszystkie ikonki umieszczają się automatycznie na ekranach. Aplikacje można usunąć przytrzymując ikonkę i przesuwając ją na pojawiający się śmietnik.
7. Wielkość telefonu - niby jest 5'7 cala, ale telefon nie wydaje się tak wielki. Jest on minimalnie większy od telefonów 5 calowych, ze względu na wąskie ramki. Przed zakupem obawiałem się że będzie za duży, a jest w sam raz.
8. Czytnik linii papilarnych jest świetny. Wystarczy jedno kliknięcie w ten fizyczny przycisk i telefon już jest w pełni odblokowany.
9. Automatyczna jasność ekrany. Idealnie dostosowuje się tak by nie razić w ciemnościach.
10. Dostęp gestami. Mazanie po ekranie może wywołać żądaną aplikację np. aparat i nie trzeba przy tym używać żadnych dodatkowych 'odblokowywań'.
Minusy:
1. Wersja A - jest to wersja na rynek chiński- najczęściej sprzedawana w chińskich sklepach, Ali itp. Niestety żałuje że kupiłem tą wersję a nie I, czyli międzynarodową. W wersji chińskiej są chińskie aplikacje które można usunąć ale nie da się usunąć wszystkich, tzn może się da ale nie chce ryzykować. Spolszczenie jest tu gówniane jak z translatora, a od najnowszej wersji FlymeOS nie ma już w ogóle spolszczenia dla wersji A. Można je pobrać ze strony meizupolska.pl. Co tydzień we wtorki wychodzi aktualizacja oprogramowania i co tydzień trzeba instalować ręcznie te spolszczenie, dlatego że potrafią wychodzić różne błędy jeśli wersja oprogramowania nie jest tożsama z wersją spolszczenia. Jeśli kupicie wersje chińską A, a będzie tam już aktualne najnowsze oprogramowanie (nie wiem czy jest to możliwe) to nie będziecie mieli w ogóle języka polskiego, bo nie będzie go w ustawieniach i spolszczenie nie pomoże. Dlatego nie kupujcie wersji A, chyba że z wersją Flyme OS 5.1.1.0 lub starsze.
Natomiast w wersji I aktualizacje wychodzą rzadziej. Np. FlymeOS 5 dla wersji A jest już dawno, a dla I będzie chyba dopiero w tym miesiącu. W tej wersji spolszczenie nie jest tak #!$%@? jak w A, ale też nie jest idealne. Za to, jak się już pojawi FlymeOS 5 dla wersji I, to spolszczenie ma już być profesjonalne i 100procentowe.
Aaa, mówi się jeszcze że w wersji międzynarodowej nie działają wszystkie usługi. Ale to są jakieś usługi dla chińczyków, chodzi o te meizowe aplikacje, typu kupowanie muzyki itp ale to nie warto na to zwracać uwagi.
Z tego co gdzieś widziałem, wersję I też można kupić w chińskich sklepach za niską cenę. Z wersji A da się przejść na wersję I, ale już trzeba trochę grzebać.
2. Ta wada może być ważna dla mirków. W FlymeOS nie ma tego trzeciego androidowego przycisku. Tylko raz uznałem to za wadę, właśnie na aplikacji wykopu, bo po wejściu w tag nie można pokazać akcji dla tagu, gdzie jest np. funkcja czarnolisto.
3. Aparat trochę za bardzo wystaje z tyłu obudowy przez co jest narażony na zarysowania. Trzeba uważać.
PODSUMOWANIE
Wszystko naprawdę zajebiście, tylko denerwuje te babranie się z spolszczeniem, które czasem powoduje jakieś problemy, to że trzeba grzebać w pliku by było HiFi, ogólnie nie jest to telefon który kupujesz i już się cieszysz, tylko musisz trochę babrać się z oprogramowaniem, nauczyć się paru rzeczy. Ale to dotyczy raczej tylko wersji A.
Komentarz usunięty przez autora
Firmware I - http://www.flyme.cn/en/firmware.html
Firmware A - http://www.flyme.cn/firmware.html
Komentarz usunięty przez autora
Natomiast z O na I, widziałem na forach i ktoś dziś na wykopie pisał, że idzie normalnie.
Ogólnie polecam poczytać:
http://telchina.pl/dyskusje-o-telefonach-meizu-f178.html
https://meizufans.eu/forum/category/2/phone-discussions
+ XDA