Wpis z mikrobloga

Złożyłem sobie prosty układ z przekaźnikiem i niby jak podłączam bazę przez rezystor bezpośrednio do 5V to działa pięknie, ale jak już steruję wyjściem z Atmegi to niby cośtam cyka, ale przekaźnik się nie załącza :/ Dziwne, bo według wyliczeń powinno iść niecałe pół miliampera, a wydajność prądowa wyjścia Atmega8 to coś koło 20mA. Dlaczemu tak jest?
EDIT: problem rozwiązany, zapomniałem dać GPIO atmegi jako wyjście
#elektronika #atmega #avr #elektronikadiy
xerxes931 - Złożyłem sobie prosty układ z przekaźnikiem i niby jak podłączam bazę prz...

źródło: comment_1YAD24CSn36RQYloxx5QZTkO1qBfpvea.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
@xerxes931: boś nie przełączył danego pinu w arduino jako wyjście, a używasz je jako wejście - realnie wpisując do niego 1 - załączasz słaby pullup (jakieś 100k do +Vcc) więc ledwo co tam idzie na bazę tranzystora.
  • Odpowiedz
@xerxes931: z góry mówię że jestem totalnym amatorem i mogę się mylić, ale jeśli to jest to co myślę to problemem może być pole magnetyczne wytwarzane przez przekaźnik, pole wpływa na atmege i jakoś ją resetowalo, zmieniało coś, trzeba było użyć innego przekaźnika (nie działającego na zasadzie pola magnetycznego) pewnie się mylę, ale warto sprawdzić :)
  • Odpowiedz
@brusef: najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie problemu podał @hrumque, twoja zaś teoria jest kosmiczna iście, ale niestety, pole magnetyczne na procesory nie wpływa w żadnym stopniu :)
  • Odpowiedz
@Jarek_P: dlatego też na samym początku zaznaczyłem że jestem laikiem, tylko w pamięci mi została właśnie taką sytuacją sprzed jakichś 3 lat gdzie jakimś cudem to właśnie było problemem, więc wnioski (najwyraźniej błędne) wysunęły się same :)
  • Odpowiedz