Aktywne Wpisy
Corrny +94
To jest #!$%@? dramat, że poważni dziennikarze i politycy są w stanie podawać dalej materiał od wielokrotnie skompromitowanego przestępcy, tylko dlatego, że akurat atakuje kogoś kogo nie lubią.
Zero weryfikacji, zero chłodnej bani. A za chwilę wyjdą z tematem, że trzeba cenzurować internet, bo dużo fejków jest i oni będą decydować o tym co się nadaje do publikacji.
Jesteście #!$%@? dziadami, zerami...
#stanowski #kanalzero #stonoga
Zero weryfikacji, zero chłodnej bani. A za chwilę wyjdą z tematem, że trzeba cenzurować internet, bo dużo fejków jest i oni będą decydować o tym co się nadaje do publikacji.
Jesteście #!$%@? dziadami, zerami...
#stanowski #kanalzero #stonoga
swiadekkoronny +215
Jestem laikiem jeżeli chodzi o komputery.
Otóż w piątek założyli mi UPC Fiber Power 120 Mb/s + kablówkę i dostałam modemorouter Technicolor.
Z początku maksymalna prędkość jaką osiągał to było ok. 20 Mb/s po Wifi, oczywiście 120 Mb/s po kablu. Panowie monterzy zaczęli mi wkręcać, że wszyscy Klienci tak mają, ja jednak nie wierzyłam w ich bajki ( bo trochę wcześniej czytałam o UPC), ale stanęło na tym, żebym poczekała, aż zdadzą dokumenty i może ruszy szybciej (taaa..)
Jak tylko wyszli zadzwoniłam dla pewności na dział techniczny, gdzie Konsultant polecił mi reset do ustawień fabrycznych i przestawienie kanału na mniej oblegany i ew. częstotliwości z 20 MHz na 40 Mhz i metodą prób i błędów szukać najlepszego rozwiązania. I udało się - pyknęlo z prędkością 70 Mb/s po Wifi!
Trochę pokorzystałam, jednak pomyślałam, że w sumie słabo bo okazało się, że miałam rozrzut prędkości między 40 a 85 mb/s po wifi, z reguły było ok. 60 Mb/s czyli ok. połowy. Po kablu oczywiście 120 Mb/s. Stwierdziłam jednak, że ten Technicolor jest dupny (a teraz trochę żałuje), bo myślałam 1. że może być szybciej 2. na forach bardzo słabo go oceniają, 3. monterzy mi powiedzieli, że najlepszy jest modemorouter Ubee EVW3226U albo jakiś cisco. Czarę goryczy przelał fakt, że w niedziele wieczorem po powrocie do domu okazało się, że coś się stało i prędkość wynosi 2 Mb/s - przywróciłam do ustawień fabrycznych i cisnął z powrotem ok 60-70 Mb/s. Zadzwoniłam jednak na dział techniczny i poprosiłam o reklamacje i prośbę o wymianę sprzętu na Ubee albo Cisco.
Jako, że składając reklamację wspomniałam, że inaczej odstąpie od umowy, już następnego dnia wieczorem (czyli wczoraj) w progu stał monter z modemorouterem Ubee EVW3226U.
Zamontowal mi go, wykonał test - poszło z prędkością 60 Mb/s, no dobra niech będzie - zmienie sobie kanał i częstotliwość i będzie lepiej pomyślałam.
Technik wyszedł, dałam fabryczne i okazało się, że teraz max to 35-40 Mb/s xD nie ważne na jaki kanał ustawie.
Ręce mi opadły, ale nie poddawałam się. Poczytałam trochę i doczytałam się, że warto dokupić własny router co miało poprawić jakość sygnału i prędkość. Dzisiaj więc zakupilam budżetowy, ale bardzo polecany router TP Link TL-WR841N.
No i dupa - nie do końca wiem jak go skonfigurować. Jak przeprowadzam konfiguracje z płytki dołączonej do routera (czyli wszystko automatycznie) to działa, ale daje tylko jakieś 15-18 Mb/s - CZYLI JESZCZE WOLNIEJ!.
Ratunku, pomocy. Co robić? Czytałam trochę o ustawieniu modemoroutera z UPC i routera w trybie bridge, próbowałam, ale nie wychodzi mi. Ciężko znaleźć jakieś instrukcje krok po kroku. Liczę, więc na Was Mirki, POMOCY :(
tl;dr
#informatyka #wifi #upc #komputery #sieci
BTW ten router dobrze sobie radzi z systemem tomato, to powinna być pierwsza rzecz która z nim robisz.
Komentarz usunięty przez moderatora
@m1rai: Ja to wiem, od routera oddziela mnie tylko ściana. Sprawdzałam wszystkie kanały i więcej niż 45 Mb/s po wifi nie chce wyciągnąć, a głupi Technicolor to raz nawet 85
Takie ogólniki, które mi podajecie to już dawno przeczytałam na forach różnych. Potrzebuje pomocy z konfiguracją routerów w trybie bridge.
@WolfSky: Spróbuje, ale dopiero wieczorem będę w domu.