Wpis z mikrobloga

Ehh te kompy. Kupiłem do kompa pamięci DDR 512MB (2szt.). Napisałem do sprzedających model płyty głównej, powiedzieli że mają kompatybilne, przysłali i jedna to Kingston kvr400x64c25 Kingston kvr400x64c3a (pominę fakt że miały być identyczne...)

No i ta pierwsza nie rusza. Tylko dlaczego? Zauważyłem że ta pierwsza ma CL2.5 a druga CL3 i obecne pamięci jakie mam też są CL3 (2x256MB). Płyta Soltek sl-75frn2 z chipsetem nVIDIA nForce2

O co chodzi? Płyta nie obsługuje pamięci CL2.5 czy jak?

@cabis może coś wiesz? :]

#komputery #pomuszcie #starekomputery #kiciochpyta
t.....2 - Ehh te kompy. Kupiłem do kompa pamięci DDR 512MB (2szt.). Napisałem do sprz...

źródło: comment_0vpr26s7KrjfXhsEXtSsCvRk84ufv3aA.jpg

Pobierz
  • 13
@t712: obstawiam że jedna kość jest jednostronna a druga dwustronna, dodatkowo nForce 2 słynął z tego że był kapryśny ;)

Nie znalazłem instrukcji do twojej płyty ale w innych płytach na tym chipsecie można znaleźć taką informację

Support Unbuffered DDR DIMM Sizes type:

64 Mbit (2Mx8x4 banks) 64 Mbit (1Mx16x4 banks) 128 Mbit(4Mx8x4 banks)

128 Mbit(2Mx16x4 banks) 256 Mbit(8Mx8x4 banks) 256 Mbit(4Mx16x4 banks)

512 Mbit(16Mx8x4 banks) 512 Mbit(8Mx16x4 banks)

Total System
@cabis: tyle, że u mnie nawet się nie uruchamia komp po włożeniu tej pamięci... po prostu piszczy głośnik... nawet razem z innymi pamięciami nie rusza ;/

chyba że mi 1GB wystarczy do przeglądania neta na XPku? a tą pamięć co nie działa odeślę. hmm...
@t712: Być może zwyczajnie trafiła ci się trefna sztuka. Swoją drogą przy okazji udało mi się w końcu znaleźć manual do tej płyty. Są tam też informacje jak instalować ram aby działał w dualu. Może Ci się przyda.

http://www34.zippyshare.com/v/22834756/file.html

Tak na odległość to chyba więcej Ci nie pomogę, musisz sam pokombinować ;) 1GB na XP styknie jak nie przesadzasz z ilością otwartych kart w przeglądarce. Kiedyś miałem nawet Win7 z 1GB
@czef: właśnie wiem... muszę im odesłać i niech mi przyślą kvr400x64c3a. będzie 1GB i tyle. chyba wystarczy ;]

albo w sumie może im zwrócę po prostu i zostanę przy 768MB bez żadnych dualchannel (z tym są same problemy i mogę używać tylko dwóch slotów) i chyba też wystarczy na XPka :)