Wpis z mikrobloga

#qa #testowanie #testowanieoprogramowania

Powiedzmy, że chciałbym rozpocząć "karierę" w kierunku testera czy tam QA. Plan jest taki, że w styczniu podejdę do egzaminu ISTQB Foundation (do tego znam trochę Ruby(+Rails), jak trzeba to jakieś tam zapytania w SQLu napiszę, tak samo w MongoDB, ogarniam Gita, Linuxa). Co oprócz tego powinienem opanować jeżeli chce zwiększyć swoją szanse na przynajmniej zaproszenia na rozmowy rekrutacyjne? No i żeby oczywiście potem przez tą rekrutacje przejść. Nawet na początku mogę popracować na jakimś stażu za darmo, to nie problem.

Jeszcze pytanie co do Selenium Webdriver. Jak zazwyczaj wygląda praca zespołów z tym narzędziem? Każdy sobie piszę scenariusze w dowolnym języku wspieranym przez pluginy czy jest odgórnie zakładane, że przykładowo cały zespół pisze w Javie? Osobiście znam trochę Ruby i połączenie Selenium + Rspec(Capybara) jest dla mnie bardzo znajome i sporo takich testów (ale jednak głównie jednostkowych) w ramach nauki się opisałem. Pytanie czy to kogoś będzie interesowało skoro w ogłoszeniach wszędzie ludzie chcą Jave/C#.

W ogóle czy znacie ludzie łączących obowiązki QA z DevOpsem? Jest w ogóle możliwy rozwój jednocześnie w obu kierunkach czy zespoły zazwyczaj mają osobno wydzielone osoby do tego?
  • 9
"Pytanie czy to kogoś będzie interesowało skoro w ogłoszeniach wszędzie ludzie chcą Jave/C#."

1. Skoro chcą Jave/C# to już sobie sam odpowiedziałeś na to pytanie.

Ale wiadomo, że lepiej jak umiesz coś (nawet jeżeli Ci sie nie przyda) niż nic.

2. Ogarnij porządnie zapytania SQL - zawsze sie przyda w QA

3. Jak zrobisz już ISTQB to nie idź na żaden staż. Jak tak czytam ile energii w to wkładasz i ile
@rskk: W moim przypadku dodatkwa zaleta bylo to, ze znam Jave, bo potrzebowali kogos do pisana w JUnit, wiec mozesz tez w tym kierunku sie truche podszkolic. Sam JUnit jest bardzo latwy.
@rskk: Czasem to połączenie się zdarza, gdyż często na zespół QA spada obowiązek zarządzania testowanymi systemami. Szukaj pracy w firmach które własnie devopsowym oprogramowaniem się zajmują, to będziesz się rozwijał w obu kierunkach. Obawiam się, iż tam gdzie chcą Java/C# to raczej będziesz miał do czynienia z bardziej tradycyjnym oprogramowaniem.
@rskk: Pracuję jako Junior QA. Tak naprawdę zaczynał od testów na portalach typu testuj.pl. To mi pozwolilo zdobyć pierwszą pracę w testerce. Certyfikat ISTQB zrobiłem już w trakcie pracy.

Co do Selenium. Najłatwiej będzie Ci dopasować język do pracy. W moim przypadku jest to C#, ze względu na to, że cały system pisany jest w C#.

Programista nie testuje ( co najwyżej testy modułowe ), a tester nie programuje.

Ogarnij sobie
@rskk: Uważam, że masz całkiem niezłe podstawy do zaczęcia pracy jako QA. Widać, że chcesz się rozwijać w tym kierunku, a chęci są bardzo ważne podczas rekrutacji.
ISTQB jest trochę przereklamowany i przestarzały - nie przystaje za dobrze do Agile. Tak więc nie traktuj tego czego się tam nauczysz jako prawd objawionych. Natomiast jeżeli zrobisz certyfikat za własną kasę to pokażesz, że Ci zależy i to jest chyba jedyna (aczkolwiek bardzo
@Yaci:

Moje CV jest bardzo kiepskie dlatego chce zrobić ISTQB i jednak moim celem na pierwszą prace są gówno-firmy bo w korpo nie mam szans.

Jave sobie odpuszczę tymczasowo, nie trawie tego języka. Za to kiedyś trochę ogarniałem C# i najwyżej sobie trochę poprzypominam + obczaję NUnit. Tutaj to w ogóle też różne opinie ostatnio słyszałem. U jednych właśnie jest tak jak u Ciebie, że testy w tym samym języku co
@rskk:

Moje CV jest bardzo kiepskie dlatego chce zrobić ISTQB i jednak moim celem na pierwszą prace są gówno-firmy bo w korpo nie mam szans.

No właśnie Ci mówię, że masz. To nie jest tak, że do korpo idą tylko ludzie z doświadczeniem i certyfikatami. Liczą się chęci i umiejętność szybkiego uczenia się - to można wbrew pozorom łatwo zweryfikować na rozmowie. Np. posiadanie ISTQB nic Ci nie da jeżeli nie