Wpis z mikrobloga

Polecilibyście mi jakąś dobrą serię fantasy na długie grudniowe wieczory? Interesowałoby mnie coś z fajnymi bohaterami jak Vuko Drakkainen, którzy zostają w pamięci jeszcze na długo po przeczytaniu książek. Wolałbym też, żeby seria była zamknięta, za bardzo gubię wątki czytając kolejne tomy co kilka lat i to nie jest już taka sama przyjemność.
#ksiazki #czytajzwykopem #fantastyka
  • 24
  • Odpowiedz
@DeWuKa: Jeżeli Wiedźmin Ci się podobał, może saga husycka również Sapkowskiego? Fantasy osadzone w luźnym świecie średniowiecznej Polski / Czech / niemiec, warte uwagi.
Ewentualnie zobacz sobie Gildię Magów autorstwa Trudi Canavan, trylogia, potem jest jeszcze jak Ci się spodoba trylogia zdrajcy dziejąca się w tym samym świecie :)
  • Odpowiedz
@DeWuKa: "Pierwsze Prawo". No jeśli złamiesz swoją zasadę, to potwierdzam, że Droga Królów jest zajebista i totalnie polecam.

Pan Lodowego Ogrodu!

@k0mar: #!$%@?, ludzie wy nie czytacie kryteriów, które stawia pytający? xD Przecież napisał, że szuka postaci takiej jak Vuko, co może sugerować, że już PLO czytał, nie?
  • Odpowiedz
@robertx: Sapkowskiego znam dobrze, ale trylogie husycką czytałem tak dawno temu, że zapomniałem o niej kompletnie, ale Gildia magów brzmi ciekawie, dzięki
@severian Na trylogię nocnego anioła zerknę. Kroniki Thomasa Convenanta Niedowiarka jakoś do mnie nie przemawiają (oceniam tylko po opisie), dziękuję.
@ryhu Pierwsze prawo wpadło mi kiedyś w ręce i wygląda naprawdę ciekawie.
Chyba zacznę od Sandersona, ale reszty spokojnie starczy mi na najbliższe tygodnie. Dziękuję wszystkim.
  • Odpowiedz
@DeWuKa: Jest jeszcze (jeżeli nie czytałeś) gra o tron - tyle, że nie dokończona. Książka pamiętam, że bardzo wciągająca, długa, i z pierdylionem niepotrzebnych nazwisk bohaterów (przez co wiem, że nigdy do niej drugi raz nie wrócę) ale tak jak pisałem - wciągająca i szalenie ciekawa :) Jeżeli nie znasz, też rzuć okiem
  • Odpowiedz
@robertx: Grę o tron też czytałem i to właśnie Martin spowodował we mnie nienawiść do niedokończonych serii. 5 lat czekałem na nowy tom, teraz mijają kolejne lata i szczerze mówiąc wątpię, żebym połapał się w całej zawiłości tej historii po takiej przerwie.
  • Odpowiedz