Wpis z mikrobloga

Mirki pytanie z #prawo zainspirowane sprawa #ewatylman gdzie niebieski rozmawial z kims przez telefon. Jak wyglada kwestia odpowiedzialnosci prawnej gdy ktos mowi mi o popelnionym przestepstwie, ja tego nie zglaszam a potem okazuje sie ze wiedzialem. Rozumiem ze jesli jestem pytany przez np policje i zaprzecze/sklamie to jest to karane, ale co jesli po prostu wyjdzie w sprawie ze wiedzialem i nie zglosilem?
#kiciochpyta
  • 11
@prowl: W ogólności masz tylko obywatelski obowiązek, bez konsekwencji karnych.
Ale kodeks karny, artykuł 240 mówi:

§ 1. Kto, mając wiarygodną wiadomość o karalnym przygo­towaniu albo usiłowaniu lub dokonaniu czynu zabronionego określonego w art. 118 ludobójstwo, art. 118a udział w masowym zamachu art 120–124, art. 127 zamach stanu, art. 128 zamach na organ konstytucyjny RP, art. 130 szpiegostwo, art. 134 zamach na życie Prezydenta, art. 140 zamach terrorystyczny, art. 148 zabójstwo,
@prowl: To zależy jakie przestępstwo zatajasz. Jeśli chodzi o morderstwo, porwanie, atak terrorystyczny (lub jego planowanie) łamiesz prawo i coś tam grozi. Jak znajdę chwilę to poszukam jaki to Art kk.
Kiedyś też mnie to trapiło i sprawdziłem, ale szczegółów już nie pamiętam.
@prowl: to tak samo - jeśli kiedykolwiek jakąkolwiek posiądziesz wiedze o jakimkolwiek złamaniu prawa to powinieneś zgłosić fakt na policje - utopia ale takie prawo tak samo z rzeczami materialnymi - jeśli posiadasz nielegalne substancje lub masz wiedzę że użytkujesz przedmiot który został skradziony - telefon,pojazd to automatycznie jesteś paserem jeśli tego nie zgłosisz
@prowl: pytanie mirków o #prawo to jak rosyjska ruletka. Większość nie ma bladego pojęcia, coś im się wydaje, gdzieś słyszeli na mieście albo rodzice im powiedzieli jak było za PRL-u.

A pisanie o współudziale poprzez niezgłoszenie informacji o przestępstwie - no #!$%@?...

Poza najcięższymi zbrodniami obowiązku prawnego nie ma. O tym przypadku dalej, natomiast teraz ogólnie.

KPK mówi wprost w art. 304 par. 1:

Każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego