Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z walidacją formularza w #js
Na zajęciach w #techbaza miałem zadanie zrobić formularz rezerwacji w hotelu i napisać skrypt robiący walidację tego formularza. Walidację udało mi się zrobić, tylko problem w tym, że jak klikam Wyślij w Thunderbirdzie mam coś takiego:
Pytanka:
1. Jak naprawić ten problem, żeby w mailu pojawiły się prawidłowo wszystkie dane z formularza.
2. niby dałem w znaczniku ` ale jak widać na screenie nie wysyła wiadomości o takim temacie. W skrypcie mam zrobioną walidację, a potem użyłem document.forms["formularz"].submit()`
3. Jak najprościej wyrównać formularz, by to ładnie wyglądało? Nauczyciel się czepiał tego.
HTML http://pastebin.com/tPuL2rTS
JS http://pastebin.com/LKBKapBw
#webdev #html #javascript #pytanie #pytaniedoeksperta
TheLaw - Mirki, mam problem z walidacją formularza w #js 
Na zajęciach w #techbaza m...

źródło: comment_bHwSXt79hM5vXTemqmyqNqhCUOp3ix8t.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
@michael94: po dodaniu deklaracji kodowania nic sie nie zmieniło. Poza tym chciałbym, żeby wyświetlało w mailu wszystkie dane z forma, a nie tylko województwo
  • Odpowiedz
@TheLaw: popraw atrybut action

masz:
action="mailto:kontakt@zsp.pl"?subject="Rezerwacja w hotelu"

powinno być:
action="mailto:kontakt@zsp.pl?subject=Rezerwacja w hotelu"

Spójrz na umieszczenie cudzysłowów.
  • Odpowiedz
@kao3991: Te ampersandy między danymi to normalne? Nwm czy nie nauczyciel się nie spyta "Czemu są te ampersandy?"
Dalej jest ten problem z polskimi znakami
  • Odpowiedz
@kao3991: Rzeczywiście są w wierszach po kolei z pl znakami.
Zostaje mi tylko kwestia wyrównania tego formularza, by to ładnie wyglądało.
Próbowałem parę sposobów z netu, ale nie działały jak powinny
  • Odpowiedz
@TheLaw: zamień znaczniki na (bardziej semantycznie będzie) a potem daj wszystkim labelom jedną szerokość w CSS, i font-weight na bold i będzie w miarę równo.
  • Odpowiedz
@kao3991: no daję w CSS

label {
font-weight: bold;
width: 300px;
}

ale niezależnie jak daję jakąś szerokość nic się nie zmienia (poza grubością ofc)
  • Odpowiedz
@kao3991: Dobra, dodałem i mam pola pod opisami. Co prawda, chciałem by pola tekstowe nie przylegały do opisów, tylko żeby były równe w jednej kolumnie, ale chyba się tym zadowolę, co już wyszło. Dzięki i łap plusa( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz