Wpis z mikrobloga

@bibus: zależy co i czym chcesz sterować.
Możesz ciągnąć niezależny kabel z każdej puszki do centrali. Możesz pociągnąć po domu szynę CAN, RS485 czy jeszcze coś innego.
U siebie poprowadziłem kabel alarmowy, 8 żył do punktów strategicznych (sterownik rolet, sterownik podłogówki...) oraz ethernet za każdy TV.
@mattcabb: chciałbym sterować punktami koncowymi(gniazdka, światło). Dodatkowo zainstalowałbym czujniki temperatury i nimi sterowal grzanie w mieszkaniu. Tu też jest pytanie w jaki sposób to rozwiązać, bo ciepło mam miejskie?
@bibus: Ogólnie skrętka cat5 jest tania i dobra do bardzo wielu rzeczy, jej bym nie żałował ;P
Jak cena kabla cię nie zrazi to ciągnij z kazdego gniazdka kabel do jakiegoś centralnego punktu
@e_mati: właśnie chyba tak zrobię, zaplanowałem skrzynkę i będę ciągnął skrętke do każdego punktu końcowego. Nie orientujesz się w jaki sposób regulować mocą grzania w mieszkaniu? Regulatory na każdym obwodzie? W jaki sposób to rozwiązać?
@bibus: Niestety nie wiem
Wcześniej chodziło mi o ciągnięcie kabla 230v to centralnego punktu tak btw ;)
Ale jeśli wolisz skrętkę, to pamiętaj żeby zostawić na tyle miejsca żeby dało się obok gniazdka zamontować np jakiś moduł wykonawczy/czujniki. Ewentualnie najbardziej uniwersalne z punktu widzenia automatyki było by ciągnięcie wszystkiego w rurach, wtedy zawsze możesz to w przyszłości poprawić
@e_mati: tak, tylko problem jest tego typu ze nie mogę się dogadać z deweloperem, chcialem zrobić instalacje w tzw. gwiazdę ale deweloper mi tego nie chce wykonac a za wykonanie chce strasznie dużo kasy.
Jeśli chodzi o tą skrętke to duzo miejsca zostawiać? Wystarczy przekaźnik 2 kanałowy?
@bibus: Ciężko mi powiedzieć - najlepiej kup takie moduły jakie byś chciał mieć i sprawdź czy zmieszczą się razem z gniazdkami w puszkach. Przy okazji, do oświetlenia możesz użyć wyłączników schodowych - wtedy w połączeniu z przekaźnikami w puszkach będziesz mógł sterować światłem przez automatykę, a jak by coś się zepsuło to (po stronie np sterownika oczywiście) to dalej będziesz mógł normalnie włączyć światło ;)
Przy okazji pomyśl czy planujesz montować
@bibus: To jest ogólnie na podstawie przemyśleń i problemów z instalacją u mnie w domu ;)
Also, poza automatyką - nie żałuj kabla na samą instalację ethernet. Tam gdzie chcesz mieć TV pociągnij na sam ethernet z 4 skrętki jeśli nie więcej (TV, dekoder, amplituner i już wszystko zajęte), podobnie z innymi miejscami. Wiadomo - jest WiFi, ale kabel to jednak kabel ;)
@meetom: Można, ale to zawsze kolejne urządzenie plączące się koło TV i pobierające prąd, które trzeba kupić. Całkiem możliwe, że kabel wyjdzie po prostu taniej. Przy okazji, mając dociągnięty tylko jeden kabel cat5 ograniczysz się raczej tylko do ethernetu. Jak masz 4, to w razie potrzeby możesz na 2 z nich puścić np HDMI żeby podpiąć do TV komputer będący w innym pomieszczeniu żeby sobie pograć ;)
Ogólnie skrętka jest bardzo