Wpis z mikrobloga

Miry, mam pytanie, prośbę / pytanie.

Mam komputer stacjonarny w którym mam taką małą kartę sieciową. Asus USB-N10 Nano Klik Czy ktoś może mi powiedzieć cz ta karta ma jakiś limit przesyłu? Korzystając z tego samego wifi oocla test.

laptop - 74 ms - PING / 12.77 Mb/s POBIERANIE / 3.00 Mb/s WYSYŁANIE
komputer stacjonarny - 66 ms - PING / 0.58 Mb/s POBIERANIE / 0.12 Mb/s WYSYŁANIE
komórka - 81 ms - PING / 5,68 Mb/s POBIERANIE / 3.00 Mb/s WYSYŁANIE

no i nie wiem o co chodzi. Mam 15Mb internetu a na komputerze mam troche ponad 0,5! Szukałam opini na temat tej karty sieciowej ale nikt się na nią nie skarży.

Może to coś z routerem - tylko co? są na routerze jakieś priorytety? Że laptop ma wyższy priorytet?

#pytanie #pytaniedoeksperta #sieci
  • 35
@jak_to_mozliwe: mbps i mb/s to nie to samo? Od kiedy?
duża literka B coś by tu zmieniła, bo oznacza Bajty, a 'b' oznacza bity. Zresztą sam to napisałeś, ale nie wiem po co, skoro wszędzie jest "Mb"...

@Rachel_: 15mbps = ok.1.8MB/s
Teraz tak - skąd te dane? mierniki prędkości typu speedtest.net?

Do 12, ale mega bitów na sekundę. Nie megabajtów, jednostki tutaj są bardzo ważne.

Podłącz tą kartę do laptopa
@husky83: no właśnie też mi coś nie pasowało w koncu mbps to per second czyli to samo co /s

Tak, użyłam wszędzie ookli. Ale samo to że jeśli puszcze sobie coś na youtubie (muzykę) to komputer nie jest w stanie odtwarzać płynnie tylko musi najpierw naładować. Na laptopie odtwarza płynnie w najwyższej rozdzielczości - wiec coś nie halo.

System wszędzie to windows 7
@Rachel_: Czy ta stacjonarka miała wcześniej net, czy przez 'dłuższy' czas nie miała?

Naciśnij CTRL+ALT+DEL, wybierz 'Menedżer zadań', tam zakładka 'wydajność' i na samym dole jest 'monitor zasobów'. Jak go otworzysz, przejdź na zakładkę 'sieć'. Poczekaj z minutkę, żeby był widoczny cały wykres, zrób screena i wrzuć tutaj. Ale w tym czasie nie rób żadnych testów, wyłącz przeglądarkę itd.

Albo - tak jak wcześniej napisałem - sprawdź kartę na laptopie.
@Rachel_:

Łącze WiFi 120mbps, a coś wykorzystuje je w (patrząc na wykres) ok. 3 %. Czyli już na wejście w tym momencie zżera Ci 3-4mbps.

Przejdź na zakładkę 'wydajność', tam na dole powinno być 'monitor zasobów'. Aczkolwiek nie wiem, czy we wszystkich wersjach Win7 jest on dostępny...

Jeśli jest - tam zakładka 'sieć'.
@Rachel_: Spróbuj 'zabić' chroma (ctrl+alt+del, szukaj w programach albo usługach).
svhost to proces systemowy, odpowiada za tak dużo rzeczy, że nie sposób je wymienić, w każdym razie jego lepiej nie ruszać ;)
@husky83: kiedy zostały tylko procesy svhost zrobiłam test na firefoxie (chyba jest lżejszy) i mam 5Mb - ale to nadal nie jest 15.

Czy to może być wina routera? Miałam na początku takie podejrzenia że skoro laptop był pierwszy w sieci ma pierszeństwo przydzielania zasobów - czy coś.
@Rachel_: na telefon bym aż tak nie patrzył, bo z nimi to bardzo różnie. Na upartego faktycznie możesz spróbować odciążyć router, czyli wyłączyć wifi w telefonie i w laptopie, chociaż obecnie routery mają QoS, które właśnie zajmuje się przydzielaniem zasobów (tak w dużym skrócie). Ale jeśli jest tak, że laptop akurat czegoś tam używa (o czym nie koniecznie wiesz), to może zajmuje te zasoby, dlatego stacjonarny ma ograniczone możliwości...
@Rachel_: bardzo fajny router (sam mam takie dwa, ale przerobione). Router jak najbardziej ok. Spróbuj powyłączać wszystkie inne urządzenia korzystające z netu i przetestuj jeszcze raz.