Wpis z mikrobloga

A co z Markovem? To właśnie od niego wzięły się Markowe produkty będące synonimem luksusu i przynależnością do wyższej klasy społecznej, mimo śmierci w sowieckim łagrze za niszczenie radzieckich wartości idea przetrwała do dziś i często słychać jak ktoś się chwali,że ma coś od Markova. np. Patrz mam nową bluzę. Wow Markowa? No jasne.
  • Odpowiedz
@szarley; Mam wrażenie, że będąc zafascynowanym potęgą Radzieckiej nauki łatwo jest zapomnieć o jeszcze jednym ważnym człowieku, który także przyczynił się do rozwoju kuchni - mowa tutaj o Panu, który nazywał się Paweł Romanowicz Muszkatołow i jego Gałce, która jest znana każdemu miłośnikowi gotowania! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Genialny fizyk i chemik, prekursor, który wyprzedził swoje czasy. Stworzył podwaliny pod fizykę jądrową tworząc teorię opisującą reakcję zachodzące w atomach. Jego prace wykorzystywał Einstein, Bohr, Fermi, Oppenheimer podczas budowy pierwszej bomby atomowej, i to wtedy Einstein przypomniał sobie o Lancuchovie (a właściwie Łańcuchow - jego ojciec miał polskie korzenie). Ku czci tego uczonego mówi się - reakcja łańcuchowa.
  • Odpowiedz
Ale to, że zapominamy o tym jegomościu to już skandal.
Juri Strogonov - Kucharz bardzo mocno niedoceniony w swoim kraju. Początkowo znany był właściwie tylko ze swojej porażki, gdy jego restauracje przegrały z siecią siostry Pomidorovej. Dopiero po emigracji do Grecji w latach 50. zyskał popularność i uznanie na świecie, gdy rozpowszechnił nowe danie - strogonova.
Smash_smash - Ale to, że zapominamy o tym jegomościu to już skandal.
Juri Strogonov -...

źródło: comment_9g550q23ldQEcXn4fD61vv14PUWc9oSt.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
w dwudziestoleciu miedzywojennym w romantycznej francji zadebiutował swoim wynalazkiem na targach ślubnych niejaki John Comdom, wynalazek miał na celu robić za dekoracje domów weselnych i ślubów. W późniejszych czasach wykorzystywano go do innych celow znanych do dziś, można go zakupić np w kondomatach.
  • Odpowiedz