Wpis z mikrobloga

Elo, poradzilibyście mi co zrobić z wirusem na kompie? Wyszukując coś w google (w chrome na tym pasku górnym) zamiast bezpośrednio przekierowywać mnie na wyszukiwarkę pokazuje mi najpierw pasek z adresem jakiegoś coldsearch.com a później prowadzi do google. Oczywiście próbując to zmienić w ustawieniach na Chromie ponoszę porażkę, ponieważ o tym uprawnieniu decyduje "administrator". Mam nadzieję, że być może macie jakieś doświadczenia z tym dziadostwem i możecie mi skutecznie pomóc. Z góry dziękuję.

#pomocy #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #pytanie #informatyka
  • 10
@tago_mago: często jakas aplikacja (typu malware/adware) dziala w tle i to blokuje. Dobrze by bylo najpierw przejrzec aktualnie dzialajace aplikacje poszukujac jakiejs z podejrzana nazwa (ctrl-alt-del > menedzer zadań>zakladka z dzialajacymi aplikacjami), moze tez ona uruchamiac się ze startem systemu i tam ją wyłączyć (start> nie w szukajce wpisz msonfig.exe, uruchom i przejrzyc zakladke ze startujacymi aplikacjami, ktoraj moze mieć podejrzana nazwe lub podejrzana sciezke/wydawce). Na końcu musisz tę aplikacje znalezc
@ItsMarioo: Sęk w tym, że pokazuje on jakieś nieścisłości, a klikając na usuń, program niby odinstalowuje szkodliwe oprogramowania i restartuje kompa. Po włączeniu nadal do #!$%@? się pokazuje.