Wpis z mikrobloga

@TheSznikers: Z ciekawości- masz taki stelaż? Przyglądam się temu z zaciekawieniem, bo nie mogę zrozumieć tej ceny. Sam fotel kosztuje 300-400pln, trochę blachy, spawarka (dosłownie 6 spawów), i wykończenie farbą. Przecież to powinno kosztować połowę tej kwoty, wliczając w to zarobek producenta. Żeby nie było- fajnie to wygląda i pewnie każdy a nas chciałby mieć takie coś w domu, ale 1300pln..?
@chuckd: najtańsze playseaty można kupić za 700 zl, ale nie będą ani ladne, ani ergonomiczne, zakres regulacji jak i sposób regulacji fotela i kierownicy będzie gorszy i nie będzie wygody ani wyglądu jak playseat. Cena wg mnie powinna być min 1000 zł.
@bomber89: Nie chodzi mi o porównywanie cen do innych produktów, tylko do ceny wykorzystanego materiału i skomplikowania budowy urządzenia (a raczej jego braku). Przecież ten "playset" kosztują tyle, ile niezłą kierownica, która jednak jest dużo bardziej skomplikowanym urządzeniem, nie?
Ale to tylko taka luźna myśl- bez napinki. Kto chce to sobie kupi i nic mi do tego.
@chuckd:

Rozumiem.

Wydaje mi się, że fotel kosztuje najwięcej i raczej nie jest to 400 zł, ale nawet jeśli, to firma musi zarabiać, a chcą pieniędzy za wykorzystane rozwiązania ułatwiające korzystanie z tego typu instalacji. Poza tym to nie są drożdżówki czy tam inne rzeczy produkcji masowej, więc muszą zarobić odpowiednio dużo na jednej sztuce co by im się to w ogóle opłacało.

To prawda, że jest to cena kierownicy, ale
@bomber89: Ja też myślałem, że fotel jest droższy- kiedyś w dawnych czasach planowałem budowę czegoś takiego i właśnie na fotelu się zatrzymałem. Dlatego właśnie sprawdziłem cenę. Identyczny fotel (ale nie wykończony skórą) kosztuje na alledrogo 350pln. Cena detaliczna w sklepie, więc producent ma na pewno taniej. Całą reszta to groszowe sprawy. Obecnie ciężko mówić o tym, co jest masowe a co nie, bo i tak wszystko jest wycinane maszynowo, ale oczywiście