Wpis z mikrobloga

@makapakaninja: Czołem Mircy. #piwowarstwo
Jutro day1 bo będzie pierwsze warzenie. Ma być Irish red ale tylko mocniej przychmielone. Receptura do wglądu (niech mircy znawcy ocenią).
4,6kg Pale ale
0,5kg Wiedeński 9ebc
0,3kg karmelowy 150
0,08kg Jęczmień prażony 1000ebc.

Chmielenie
60min. 30g Challenger
na 10 min przed końcem 30g Perle.

Drożdze s-04.

Zastanawiam się czy perle nie przykryje za bardzo słodowego aromatu IRA ?
  • 13
@orcen92: IRA jest mocno słodowa (wg. BJCP) ja chciałbym uzyskać efekt delikatnej goryczki i słodowości jednocześnie. Koło 35 IBU byłoby ok ;)
Fajnie jakby był charakter irish ale i jednocześnie delikatna ziołowa goryczka (dlatego perle na aromat).