Aktywne Wpisy

LukaszN +307
Jak sprawiłem, żeby dzieci pracowały na rodzinny portfel?
Wielu z Was pyta, w jaki sposób udaje mi się śledzić newsy o spółkach w portfelu i jednocześnie analizować nowe podmioty.
Odpowiedź jest prosta - korzystam z przewagi konkurencyjnej, którą sam sobie wypracowałem: dzieci.
Nie
Wielu z Was pyta, w jaki sposób udaje mi się śledzić newsy o spółkach w portfelu i jednocześnie analizować nowe podmioty.
Odpowiedź jest prosta - korzystam z przewagi konkurencyjnej, którą sam sobie wypracowałem: dzieci.
Nie
źródło: obraz
Pobierz
Alzena +243
A tymczasem u mnie gulasz wołowy w towarzystwie placków ziemniaczanych. Testowałam grubość startych ziemniaków i chyba na grubszych oczkach smakują mi najbardziej 🍲
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

W momencie w którym postanowiłem się przesiąść na xfce4 zauważyłem, że tej prostoty czasami tutaj brakuje. Jednak jak się okazuje to jest xfce i w sumie można tutaj wszystko ustawić, a nawet łączyć zalety całkowicie różych środowisk.
Dzisiaj w sumie trochę na temat czegoś czego mi na początku brakowało w xfce a co istnieje np w ubuntu pod nazwą indicator-session. Najprościej tłumacząc jest to proste menu z ikonką "on-off", które zawiera podręczne skróty do konfiguracji autostartu urządzeń, drukarek monitorów, zarządzania sesją itp.
W xfce niby istnieje coś takiego jak "przyciski sesji" ale jest dosyć archaiczne, posiada tylko podstawowe funkcje, a na panelu może być wyświetlane tylko jako nazwa użytkownika albo ikonki których przypadkowe wciśnięcie może doprowadzić do wylogowania użytkownika z systemu.
Tak więc czym zastąpić przycisk sesji ubuntu? Odpowiedź jest w sumie prosta...: zwykłym menu z programami... dosłownie.
Jak to zrobić?
Wystarczy jedynie stworzyć własny plik menu i dodać do panelu wtyczkę "menu programów".
Własny plik możecie stworzyć np na podstawie pliku:
edytując i zapisując go w ~/.config/menus (w razie czego zamieszczam swoje menu
). Potem we właściwościach podajecie ścieżkę do tego pliku i zmieniacie ikonkę (np na "system-devices-panel"). I to wszystko.
Jeśli chodzi o zalety tego rozwiązania to możecie sobie dodać do menu co wam się żywnie podoba (gparted, dowolny program do zarządzania sesją, użytkownikami, compizem, cokolwiek...).
#xfcetips #xfce4 #bojowkaxubuntu #xubutnu #linux
źródło: comment_tIhTq9Y5uu7DOyXcUJSR8exjC07vNQGE.jpg
Pobierz@janoosh: o co Ci chodzi?
@lukequaint: Z xfce da się cholernie dużo bardzo wyciągnąć. Widziałem nawet jak ktoś na reddicie zrobił rozmazywanie tła dla przezroczystych okien tak jak effekt aero w Win7 tylko, że dużo ładniejszy. Zresztą inny przykład.
źródło: comment_FqxivyupbkFv8HHy8vWTtUhK6QC0175G.jpg
Pobierz