Wpis z mikrobloga

@Qnik666: Od 28 czerwca 2015 r. na zgłoszenie można postawić budynek mieszkalny jednorodzinny, jeśli jego obszar oddziaływania nie wykracza na działki sąsiednie, a co do budynku gospodarczego może on mieć 35 m2
  • Odpowiedz
@whitewolfik: Inwestor nie ma obowiązku powiadamiania o zgłoszeniu, obowiązek taki ma odpowiednie starostwo, które powinno zamieścić w BIPie informację o zgłoszeniu, są tam w ogóle 3 metry od granicy?
  • Odpowiedz
@dwa_szopy: Ale to nie jest wina przepisów, tylko czyjejś głupoty i tyle. Bardzo dobrze że zostały wprowadzone zawsze to prościej i łatwiej, a że ktoś jest debil to już inna sprawa
  • Odpowiedz
@qwefgh: ale o wszczęciu postępowania urząd musi zawiadomić sąsiadów, przysługuje im możliwość wniesienia sprzeciwu na każdym etapie postępowania a także w terminie do 2 tyg od daty wydania decyzji o warunkach zabudowy
  • Odpowiedz
@goras: jeśli mowa o warunkach zabudowy, owszem, ale w przypadku procedury zgłoszenia budowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego nie może być wszczęcia postępowania
  • Odpowiedz
@dwa_szopy: to wszystko spowodowane bólem dupy januszu i grażyn " hurr durr, czeba po urzędach latać żeby się wybudować, co to jest, moja własność moja wola, biurokacja i urzędy nas niszczo"
a jak wyjdzie że sami nie dopilnowali przyłączy i dojazdów to jedynym wytłumaczeniem będzie " ja się nie muszę na tym znać, ktoś powinien mi o tym powidzieć"
zresztą już teraz rolnicy masowo podziały pod domki jednorodzinne a papierach zabudowa
  • Odpowiedz
@goras: oczywiście, ale wracając do meritum, w przypadku WZ, zgłoszenia i innych i tak inwestor nie ma obowiązku powiadamiania nikogo, oprócz odpowiedniego organu, który przejmuje rolę powiadamiacza :D
  • Odpowiedz
@qwefgh: tak oczywiście. mnie chodzi o urząd tylko i wyłącznie. Czy dostęp do progi po działce sąsiedniej nie będzie powodować oddziaływania inwestycji na tą działkę ?
  • Odpowiedz
@goras: będzie, nie jestem pewien, ale od czasu tej nowelizacji prawa nie jest wymagane posiadanie przyłączy I CHYBA dojazdu itd., jak wspominał ktoś wyżej, czyli można sobie zbudować coś na środku pola, problem pojawi się dopiero gdy ktoś zechce oddać ten budynek do użytku w nadzorze budowlanym, a ten wyda decyzję odmowną.
  • Odpowiedz
@goras: wg mnie w tej sytuacji inwestor powinien załatwić najpierw służebność przejazdu, później wystąpić o pozwolenie na budowę, bo obecnie jest to po części wina urzędu, który prawdopodobnie nie poinformował o problemach jakie mogą wystąpić, ale nie wiem też co myślał sobie inwestor, budując na działce usytuowanej w dupie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz