Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem z xamppem, po formacie nie mogę włączyć apache, log:

19:21:27 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
19:21:27 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
19:21:27 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
19:21:27 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
19:21:27 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
19:21:27 [Apache] If you need more help, copy and post this
19:21:27 [Apache] entire log window on the forums

Co może być przyczyną? Jestem świeżakiem w temacie i dopiero zaczynam uczyć się php i takie problemy na samym starcie mocno obniżają morale :(
Z góry dzięki za pomoc :)

#programowanie #php #apache #xampp
  • 14
@kefson10: nie wyobrażam sobie na windzie się męczyć inaczej. ani APT nie masz, ani modułów do PHP nie znajdziesz prosto, ani nie wykorzystasz żadnych ciekawych narzędzi typu imagemagick, ffmpeg, wkhtmltopdf, cokolwiek. no wg mnie nie warto wogóle ładować się w phpowanie na windowsie bez VM.

ja osobiście po prostu mam linuxa i windowsa na osobnych partycjach, i w zasadzie na windowsie gram tylko w lola a całą resztę robię na linuxie:)
@kefson10: chodzi o to że PHP jest napisany w C++ i posiada wiele rozszerzeń napisanych również w C++ np. php-curl (pozwający wykonywać Ci rządania do innych serwisów www). Na Windowsie musisz znaleść plik .DLL z odpowiednią biblioteką, mieć nadzieje że zadziała z Twoją wersją XAMPPa, na Twojej architekturze itp itd. Pamiętam że kiedyś szukałem jakiejś dllki i okazało się że muszę ją skompilować samemu co na Windowsie jest katastrofą.

Na linuxie