Wpis z mikrobloga

uczenie się zenda 1 ma sens tylko, jeżeli masz jakiś wart tego legacy project w tej technologii. Inaczej nie ma. Zend 2 spóźnił się z wieloma rzeczami, nadgania, ale generalnie szkoda na niego czasu. Symfony2 to obecnie standard jezeli chcesz być pro, już niedługo Symfony3 wychodzi i bedzie od Symfony2 roznic sie niewiele, wiec wiedza w wiekszosci bedzie aktualna i przenośna.
@rolnikpostepowy: pracuje w nim od kilku lat. ucze się pracując w nim ;) to nei jest niewiadomo jaka wiedza. Prawde mówiąc poznanie frameworka daje w efekcie jakieś 30% do pracy nad aplikacją. kolejne ~50% to powiedziałbym algorytmika, architektura i po prostu umiejętności programistyczne (klepanie we frameworku to nie jest programowanie), a pozostałe 20 to devops i znajomość pobocznych technologii infrastuktury (bazy danych i tym podobne). Bonusowe 5% ponad normę - znajomość
@rolnikpostepowy: pracuje na codzien pod (podobno lamerskim) ubuntu, ale mi to w niczym nie przeszkadza ;) Pod Windowsem po prostu nie da się z PHP pracować. Już prędzej MacOs. Projekty różne, raczej średnie aplikacje związane np. ze statystykami, a ostatnio całkiem spora aplikacja SaaS do sprzedaży usług oparta o około 15 webserwisów i pobocznych aplikacji :)
@rolnikpostepowy: nie musze. ale dokształcam się w wolnym czasie. do niektórych rzeczy można samemu dojść, niektóre się nauczysz z literatury, ale większosć mocno dolnopoziomowych rzeczy (sortowania itp) są za Ciebie załatwiane już w języku, więc rzadko jest sens i potrzeba implementowania niektórych rzeczy samemu. W pozostałych przypadkach można użyć gotowych bibliotek.
@uirapuru: co byś mi radził jeszcze się uczyć? a może jest jakaś inna technologia którą da się robić zdalnie? nie stety praca stacjonarna odpada jeszcze przez co najmniej 2 lat bo spowodu pewnych zobowiązań nie mogę opuścić prowincji i ruszyc do wielkiego miasta ( ͡ ͜ʖ ͡)