Wpis z mikrobloga

#windows #linux #komputery
Cześć mircy. Z racji tego, że dziewczyna straciła komputer to musiałem dać jej zastępczy. Jest to asus eee 1005 czyli jednordzeniówka z 1gb ram.
Niestety średnio działają gry na facebooku a to dla niej teraz najważniejsze : /
Czy jest jakaś dystrybucja linuksa, która by działa lepiej od win xp?
  • 41
@cruc: nie dostaja poprawek, wydajnosc sie zwieksza tylko dla nowych kerneli i nowych modeli; nie bede odrabial za ciebie zadania domowego, wyguglaj sobie "intel gma 950 linux performance"
Crunchbangiem ++

@ygyfygy: @kitke: Jest jeszcze Bunsen Labs na którego ja się przesiadłem, i na razie się sprawdza. Chociaż na razie pierwszym bólem jest zrypany mixer audio.
@impact18: Mam dokładnie tego samego netbooka, właśnie z niego piszę. Używam wspomnianego wcześniej Bunsena, wcześniej #! i działa. Powiedziałbym, że łatwość obsługi jest duża, instalacja jest graficzna więc dużo zepsuć się nie da. Szału nie ma, jak się puści youtuba z html5
Ja mało się liczę z ramem i mam 165 MB zużyte na starcie

@ygyfygy: Ile niby możesz jeszcze zejść? 80MB na jakichś bardzo lekkich dystrybucjach? Laptop, o którym mowa ma 1GB pamięci, kilkadziesiąt dodatkowych megabajtów niewiele pomoże przy odtwarzaniu filmów.