Wpis z mikrobloga

#biologia #genetyka

Wzór na altruizm?

Dla badania doboru krewniaczego wygodny jest współczynnik pokrewieństwa, czyli liczba od 0 do 1 mówiąca jaką część genów dwa osobniki odziedziczyły po wspólnych przodkach lub jeden względem drugiego. Dla bliźniąt jednojajowych liczba ta wynosi 1; w relacji rodzic – dziecko 0,5; między pełnym rodzeństwem 0,5; między niepełnym (wspólny 1 rodzic) – 0,25; itd.

Częstość allelu w populacji może wzrosnąć, jeśli organizm-nosiciel danego allelu pomaga swoim krewnym, o ile korzyści odniesione przez krewniaków zgodne są z tzw. zasadą Hamiltona:

R × B > C

gdzie:

R → współczynnik pokrewieństwa;

B → zysk reprodukcyjny krewniaka;

C → koszt reprodukcyjny osobnika poświęcającego się.
  • 13
@Ginden: z wikipedii

Dobór krewniaczy wyjaśnia pochodzenie zachowań altruistycznych w stosunku do osobników spokrewnionych.

Pamiętasz przykłady w.w. zachowań altruistycznych? Kiedyś w książce Koniec Wieczności (chyba tak się zwała) czytałem, że dowodem na istnienie zachowań altruistycznych między ludźmi jest jakiś eksperyment z prądem, to miałeś na myśli?
@HadronsCollidor: bo mnie zainteresowałeś, zraziłem się do Dawkinsa, ponieważ wydawał mi się chorobliwym ateistą (sam jestem ateistą, ale dyskusje na temat wiary uważam za jałowe i z góry skazane na niepowodzenie) , ale poczytawszy o memetyce wciągnąłem się w temat.

@Ginden: Dzięki, nie mogę się jakoś przestawić na wyszukiwanie informacji po angielsku, ale chyba już czas :(

Edit: Niesamowite! Nabieram szacunku do tych zwierząt