Aktywne Wpisy
Kordianyt +1
Hej posiadam laptop ze zintegrowaną karta graficzna, szukam nowej gry do pociupania. Chodzi mi o stare strategie oraz żeby była w PL/DE. Co byście polecili? Grałem już:
-Empire Earth wszystkie czesci
-Age of Empire wszystkie części
-Red Alert 2
-Polanie 2
-Hirolsy 3-7
-Dungeon Keeper 1-2
-Anno 1404
-Wszystkie Twierdze
-Two Points Hospital
-Red Alert 1 i 2
Oraz rozne Tycoony
Zastanawiałem się nad Settlersami oraz Zeus&Posejdon (ale nie mogę znaleźć wersji
-Empire Earth wszystkie czesci
-Age of Empire wszystkie części
-Red Alert 2
-Polanie 2
-Hirolsy 3-7
-Dungeon Keeper 1-2
-Anno 1404
-Wszystkie Twierdze
-Two Points Hospital
-Red Alert 1 i 2
Oraz rozne Tycoony
Zastanawiałem się nad Settlersami oraz Zeus&Posejdon (ale nie mogę znaleźć wersji
frugASS +57
xddddddd
Składniki na ok. 3 L domowej nalewki z pigwy:
- 2,5 kg owoców
- 500 g + 200 g (według własnego smaku)
- 1 l spirytusu
- 1 l przegotowanej wody
Przepis:
Owoce dokładnie myjemy. Każdy z nich dzielimy na 4 części pozbywając się z niego pestek oraz białych części. Skórkę zostawiamy.
Przygotowane w ten sposób owoce umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem (500 g). Pozostawiamy na 7 dni.
Odciskamy otrzymany sok i ponownie zasypujemy owoce cukrem (100 - 200 g). Pozostawiamy na 2 dni.
Tak przygotowany syrop zalewamy przyjmując poniższe proporcje. Należy pamiętać, że niestety w tym wypadku bardzo ciężko jest określić ilość syropu jaką przygotujemy, za każdym razem wartości te mogą się nieco różnić.
Proporcje:
- 1 litr syropu syropu owocowego
- 1 litr spirytusu
- 1 litr chłodnej przegotowanej wody (oczywiście ilość dodawanej wody jest wartością względną i zależy jedynie od gustu naszego podniebienia)
Po upływie 3 tygodni nalewka powinna zacząć się ładnie klarować. Można przyspieszyć ten proces przechowując ją w chłodnym miejscu oraz dodając (na tą ilość) kroplę naturalnego Pektoenzymu. Zmniejszy on lepkość płynu.
Po 6 miesiącach nalewka zmieni barwę na kolor brązowy. Jeżeli płyn się wyklarował można ponownie zlać nalewkę i pozostawić do dalszego dojrzewania. W przypadku pigwy im dłużej tym lepiej,
Ostatnio otworzyliśmy butelkę sprzed 3 lat (oczywiście w celu sprawdzenia poprawności tego wpisu). Nalewka była przepyszna! Zastanawiało nas tylko jakim cudem tak długo wytrzymała w naszej piwnicy, ale podejrzewamy, że przyczyną był początkowy smak. Nie zachwycił. Czasami warto jednak poczekać.
#browin #nalewka #destylacja #pijzwykopem #przepisy #domowealkohole