Wpis z mikrobloga

#gitara #pokazinstrument #instrumenty

Dzisiaj po ponad roku odkurzyłem gitarkę.
Przeleciałem wszystko, przez improwizacje po rage against the machine a nawet nauczyłem się pół płyty green daya :D Po roku nawet powerchordy przyjemnie się klepie.

A potem spojrzałem na moje zdjęcie sprzed roku i pociekły mi gorzkie łzy... Pół mojego starego zestawu wyprzedane ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ale przypomniałem sobie, jak bardzo kocham te 6 strun, pozdrawiam wszystkich grających ( ͡ ͜ʖ ͡)
Zuchwaly_Pstronk - #gitara #pokazinstrument #instrumenty 

Dzisiaj po ponad roku od...

źródło: comment_LdvmUlR5Tp4KOSIRZBpvgnGrKiI4TM15.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
@Bromden: poświeciłem się innej pasji, bo ze smutkiem zauważyłem, że gdy "zużywam się" na jedną, to jestem potem zbyt pusty na drugą.
A z tą pierwszą wiążę przyszłość, natomiast marzenia o życiu z rock n rolla umarły w liceum :)

Ale muszę się nauczyć godzić je ze sobą.
  • Odpowiedz
@j3d1: tak jest. Scenopisarstwo, operatorka, montaż.
Nie przepadam za pisaniem o tym w internetach, bo to magnes na różne osobliwości ;)
Generalnie kręcę, wkładam w to dużo serca i pracy i chcę to robić aż do wieku geriatrycznego.
  • Odpowiedz
@Zuchwaly_Pstronk: A co to POD? wyjaśnij bo się nie znam.

Da się tak podłączyć, aby uczyć się gry? Jakiś program który będzie pokazywał co grać etc? Jakie złącze musi mieć wtedy keybord?
  • Odpowiedz
@ElCidX: jasne, po kolei.

A co to POD?

W skrócie malutkie, wielofunkcyjne urządzonko, które podłączasz do komputera poprzez USB. Natomiast instrument z PODem łączysz poprzez normalny kabel typu duży jack. POD pozwala "na sobie" grać przy użyciu Twoich komputerowych głośników. Symuluje całe mnóstwo brzmień, od gotowych ustawień piosenek, po cały wór wzmacniaczy, headów, efektów, delayów, pogłosów, wah wahów i czego sobie tylko zapragniesz.
Gałkami kręcisz choćbyś normalnie miał przed sobą dany
  • Odpowiedz
@ElCidX: Wystarczy że podłączysz dowolne klawisze przez MIDI, wiele instrumentów ma nawet już interfejs na USB żeby nie trzeba było nic ekstra kupować, dzięki temu klawiatura będzie wysyłać komunikaty do komputera, informacje o nutach, nie audio, co pozwala sterować aplikacjami. Do nauki gry świetnie nadaje się Synthesia.
  • Odpowiedz
@ElCidX: Najtaniej można dostać tak zwane klawiatury sterujące, bez wbudowanego modułu dźwiękowego, ale od razu podłączane przez kabel USB i przystosowane na start do pracy z komputerem. Dostępne są wersje 25, 49, 61 i 88 klawiszowe, czasami coś niestandardowego pomiędzy. Najlepszy wybór na start to 61, ceny od około 300 PLN w górę, M-Audio, Alesis, Samson, Akai, Novation, Korg itd.

W podobnej cenie, lub trochę drożej, można dostać keyboard, czyli typ
  • Odpowiedz